Index Vakbarát Hírportál

Nyaralni ment Tunéziába a magyar férfi, de a reptéren bilincsbe verték

2014. július 17., csütörtök 09:08 | aznap frissítve

P. Richárd nyaralni ment a családjával Tunéziába, de a monastíri reptéren bilincsbe verték, és elszakították a családjától. Azt mondták neki, hogy a nevével, születési dátumával 2009 óta köröznek egy francia állampolgárt, aki 2006-2009 között kilencszer csempészett autókat Tunéziába, írja a Bors.

Hiába mondta, hogy sosem járt Tunéziában, fogdába került. Tíz másik helyi rabbal töltötte az éjszakát a földön, egy koszos pokrócon. Másnap Tuniszba vitték, hogy megmutassák neki a bizonyítékokat, de elmondása szerint mire odaértek, már nem volt sem útlevél, sem fénykép, sem ujjlenyomat.

Addigra már azt mondták, magyarként köröztek. Szombat volt, közölték, hétfőn bíróság elé állok.

- mesélte a lapnak P. Richárd, akinek tolmács, ügyvéd nem járt, csak a magyar konzullal tudott beszélni.

A tárgyalásra Richárd édesanyja küldött egy helyi ügyvédet, aki azt mondta, hogy nem áll jól az ügye. A tolmácsot magának kellett fizetnie, a tárgyaláson újra kérte, hogy mutassák meg a bizonyítékokat, és felhívta a figyelmet a vád ellentmondásaira, ezt követően visszaengedték a családjához, és a tárgyalást csütörtökre napolták.

Aznap reggel az ügyvédem ment be a bíróhoz, egy óra múlva pedig azzal jött ki: ha átutalunk ezer eurót, szabad vagyok

- mondja Richárd, akinek a pénz befizetésében újra az édesanyja segített.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata legfrissebb jelentésében a II. kategóriába sorolta Tunéziát, mint fokozott biztonsági kockázatot jelentő országot. Mint írják, arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy "különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre".

Rovatok