Index Vakbarát Hírportál

Hamász-vezető: Bukásra van ítélve az izraeliek akciója

2014. július 18., péntek 07:32

A Hamász iszlamista szervezet politikai szárnyának legfőbb vezetője szerint bukásra van ítélve az izraeli hadsereg csütörtök éjjel indított szárazföldi hadművelete a Gázai övezetben, míg Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy fogalmazott, hogy az offenzíva csak tovább növeli a vérontást.

A Katarban élő Háled Mesál az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, amit az izraeli hadseregnek nem sikerült a légi csapásai és a tenger felől indított támadásai révén elérni, azt a szárazföldön sem fogja tudni, és a hadművelet bukásra van ítélve.

Mesál szerint a követeléseik egyértelműek: Izrael vessen véget a palesztin nép elleni agressziónak és kollektív büntetésüknek mind a Gázai övezetben, mind pedig Ciszjordániában, és szüntessék be az övezet támadását.

A Hamász-vezető szerint a problémák legfőbb forrása az izraeli megszállás és a telepek bővítése. Mesál felszólította a nemzetközi közösséget, vállaljon felelősséget, hogy véget érjen az izraeli terror, s így szabaddá válhasson a palesztin nép.

A palesztin elnök Kairóban úgy fogalmazott, a szárazföldi hadművelet csak tovább növeli a vérontást, és megnehezíti, hogy véget vessenek a konfliktusnak az enklávéban. „Izraelnek be kell szüntetnie szárazföldi hadműveleteit Gázában” – idézte Mahmúd Abbászt a MENA egyiptomi hírügynökség pénteken. 

Az elnök csütörtökön több magas rangú palesztin és izraeli tisztségviselővel együtt érkezett Kairóba, hogy közvetett tárgyalásokat folyassanak a gázai tűzszünetről . Abbász és a palesztin egységkormány külügyminisztere, Rijád al-Máliki mellett a Hamász politikai szárnyának több vezetője is az egyiptomi fővárosban tartózkodott. Az izraeli delegáció tagjai között volt a Shín  Bet belbiztonsági szervezet feje és a védelmi minisztérium biztonságpolitikai szárnyának elöljárója is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök este adott parancsot a hadseregnek, hogy szárazföldi hadműveletet kezdjen a Gázai övezetben. Az offenzíva kiterjesztésének „a kormány által meghatározott célja egy olyan valóság létrehozása, amelyben az izraeli lakosok biztonságban élhetnek terror nélkül, valamint jelentős csapás mérése a Hamász terror-infrastruktúrájára” – írta közleményében az izraeli hadsereg.

Rovatok