Index Vakbarát Hírportál

Lelőtt utasszállító: az utasok többsége AIDS-szakértő volt

2014. július 18., péntek 07:38

Sokan a nagyszabású AIDS-világkonferenciára tartottak Ausztráliába a Malaysia Airlines Kelet-Ukrajnában lezuhant – vélhetően lelőtt –, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítójának utasai közül, közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken.

Michel Sidibe a Twitteren együttérzését tolmácsolta az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS 2014 konferenciára tartottak Melbourne-be. A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) pedig részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

A fedélzeten tartózkodó 283 utasból a jelenlegi információk szerint 108-an az AIDS-konferenciára tartottak, résztvevők vagy azok családtagjai voltak.

Melbourne-ben vasárnap veszi kezdetét az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára hozzávetőleg 12 ezer résztvevőt – köztük tudósokat és aktivistákat – várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés, valamint a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) elleni harc aktuális kérdéseit. Ez lesz a 20. AIDS-világkonferencia.

Vélhetően az áldozatok között volt Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Egy amerikai professzor és aktivista, Gregg Gonsalves ugyancsak a Twitteren azt írta, sok társa tartózkodott a gépen, amely Kuala Lumpur után az ausztráliai Perthbe ment volna tovább. Köztük említette Lange nevét is. Az IAS közleményében úgy fogalmazott, amennyiben Lange valóban az utasok között volt, akkor az egyik óriását vesztette el HIV/AIDS elleni mozgalom.

A repülőn 298-an voltak – 283 utas és 15 fős személyzet –, a rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben – 154-en – hollandok.

Rovatok