Index Vakbarát Hírportál

Luganszkban nincs áram, lángol egy olajfinomító

2014. július 18., péntek 13:14

A maláj utasszállító csütörtöki lelövése ellenére sincs szünet a kelet-ukrajnai harcokban a kijevi kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között. A 425 ezres Luganszk városban a lakosság 85 százaléka áram és vezetékes víz nélkül maradt, miután az ukrán hadsereg eltalált egy áramelosztó állomást.

Az áramkimaradás miatt a szivattyúk sem működnek. A harcok azonban nem maradtak abba, így a város vezetése szerint a mérnökök nem tudják megközelíteni a helyszínt, hogy megkezdjék a javítást.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint lángokban áll egy olajfinomító Liszicsanszknál. Azt egyelőre nem tudni, itt pontosan mi történt. Az Unian ukran hírügynökség szerint Donyeckben is robbanásokat lehetett hallani az éjszaka, lövöldözés volt a város repterénél is.

Egyelőre nem tudni, lesz-e tűzszünet valamilyen formában a maláj gép miatt. Konsztantyin Prigun, az oroszbarát szeparatisták kvázikormányfője azt mondta péntek reggel, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNR) készen áll a humanitárius tűzszünetre, hogy nemzetközi szakemberek mehessenek a maláj gép roncsaihoz. A megbeszéléseket a DNR, Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) folytatja.

Korábban a DNR védelmi minisztere viszont még azt mondta, hogy nincsen szükség tűzszünetre a kivizsgáláshoz. A szeparatisták egyik parancsnoka is kijelentette, hogy tovább harcolnak, szerinte nincs szükség a maláj gép miatt humanitárius tűzszünetre, vagy szabad folyosók nyitására a térségben.

Több mint ezren haltak már meg a harcokban, mióta az ukrán hadsereg offenzívát indított a szeparatista területek ellen április közepén, több mint tízezer embernek pedig el kellett hagynia otthonát.

Rovatok