Index Vakbarát Hírportál

Vadvirág, gyerekholmi és halottak a mezőn

2014. július 18., péntek 11:13

A 10 ezer méteres zuhanás után sok holttest megdöbbentően érintetlennek tűnik, a maláj gép katasztrófájának néhány áldozata mintha csak pihenne, úgy fekszik a búzamezőn, ahol szétszóródtak a gép darabjai. A helyszínt a New York Times megrázó cikke írja le. A parázsló roncs közelében egy fekete pulóvert viselő nő a hátán fekszik, véres az arca, a bal karja felemelve, mintha csak jelezne valakinek. Egy másik áldozat meztelen, csak a melltartója maradt rajta, ősz haja elkeveredik a zöld fűvel, egyik lába eltört.

Ez a vidék az orosz–ukrán határtól nem messze szórványosan lakott. A közvetlen közelben nincsenek házak. Az egyetlen látható építmény egy baromfiüzem hosszú, fehér ketrecsorokkal a távolban. A környék tele van barna tyúktollakkal. A búzamezőn lila és fehér vadvirágok nőnek. A mentőcsapat tagjai fehér színű ruhából tépett csíkokat kötöztek az ágakra, hogy megjelöljék, hol fekszenek holttestek.

A mezőn mindenütt roncsdarabok vannak: egy ülés hátsó része a rászerelt képernyővel, ami összetört; egy hatalmas fehér darab a gép farkából, rajta a gép jelzésével. Az áldozatok többségén rajta maradt a biztonsági öv, a gép letört darabjaihoz rögzítve. Egy férfi zokniban, de nadrág nélkül feküdt a mezőn, a jobb kezét békésen a hasán nyugtatva. Egy fiatal férfi, edzőcipőben, szintén nadrág nélkül feküdt, mellette az iPhone-ja,  a kezei és lábai kicsavarodva. Egy tíz év körüli kisfiú az oldalán az oldalán feküdt a fűben, piros pólóján Don't panic felirat.

A mezőn szanaszét látni az áldozatok személyes tárgyait: egy majdnem érintetlen útikalauz Baliról, piperecikkek, fehér papucs, piros bőröndből kilógó puha, világoskék takaró, egy rózsaszín gyerekkönyv, egy parkolási bírságcédula Hans van den Hende nevére kiállítva, egy matricás könyv, gyerekeknek való, kiszóródott játékkártyák.

A legközelebbi település, Hrabove egy kicsi bányászfalu, amelynek a lakói az első között látták, mi történt. Egy 40 éves bányász a New York Times újságírójának azt mondta: először azt hitte, a faluját bombázzák. Sípoló hangot hallott, akkor kiment az ötödik emeleti erkélyre, és látta, hogy valami lezuhan az égből. Később tudta meg, hogy a repülőgéptörzs egy részét látta. Aztán mintha ruhadarabokat látott volna esni. Holttestek voltak.

Rovatok