Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit eddig tudunk a lelőtt maláj gépről

2014. július 18., péntek 12:54

Az eddigi adatok alapján 298 halálos áldozata lehet a Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében történt tragédiának. A Malaysia Airlines MH17-es utasszállító járata Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, amikor a konfliktusos terület felett eltűnt a radarról, 283 utassal és a legénység 15 tagjával a fedélzetén. A Boeing 777-200ER  típusú repülőgép alapból 282 utast tud szállítani, plusz van egy hely a csecsemőknek, tehát a gép tele volt.

A gép a greenwichi középidő (GMT) szerint 10 óra 15 perckor szállt fel a Schiphol repülőtérről. A géppel négy órával később, az orosz-ukrán határtól 50 kilométerre szakadt meg a kapcsolat. Később fotók jelentek meg a becsapódás helyszínéről, szemtanúk pedig a BBC szerint földön heverő holttestek tucatjairól beszéltek.

Anton Herascsenko, ukrán kormányzati tanácsadó azt állította, hogy a repülőgépet egy földről indítható rakéta találta el, amelyet egy Buk típusú mobil rakétakilövőről lőttek ki. Ez az oroszok által gyártott lánctalpas járműre szerelt rakétakilövő összesen négy föld-levegő rakétát képes szállítani, és akár 22 kilométeres magasságban lévő célpontokat is ki tud lőni. Az ukrán hatóságok közzétettek egy hangfelvételt, amin állításuk szerint oroszbarát fegyveresek elismerik a gép lelövését (a hangfelvétel leiratát ebben a cikkünkben olvashatja).

Alekszandr Borodaj, a szakadárok vezetője ugyanakkor az ukrán kormányt vádolta a gép lelövésével. Borodaj egy orosz állami tévécsatornának azt nyilatkozta: „Világos, hogy itt tényleg egy utasszállító repülőről van szó, amelyet valójában az ukrán légierő lőtt le.” A gép lelövését tehát az oroszbarát szeparatisták és ukrán kormány is tagadja.

Egy brit biztonságpolitikai szakértő összegzése szerint habár eddig semmilyen eshetőséget nem lehet biztosan kizárni, legalább öt jel arra utal, hogy az oroszbarát szakadárok állhattak a merénylet mögött, akár közvetlen orosz segítséggel.

Rovatok