Index Vakbarát Hírportál

Minden nyolcadik szlovák nő külföldivel házasodik össze

2014. július 18., péntek 16:32

Kapósak a szlovák lányok a külföldiek körében, minden nyolcadik menyasszonyt külföldi vesz el Szlovákiában – írja az MTI a szlovák Smere cikkére hivatkozva, amely a Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatait ismerteti.

A tavalyi évben megközelítőleg háromezer olyan új házasságkötést jegyeztek Szlovákiában, ahol a feleség szlovákiai, férje pedig külföldi volt. A szlovákiai feleséget választó külföldiek legnagyobb hányada cseh, illetve brit, német, osztrák vagy magyar állampolgár volt.

Az összes újonnan megkötött házasság kb. 12 százalékát kitevő arány azonban ennél jóval magasabb lehet. Ennek az lehet az oka, hogy a szlovák statisztikákba nem számítják bele a külföldön megkötött házasságokat, holott a tartósan külföldön - elsősorban Nyugat-Európában - élő szlovák állampolgárok száma becslések szerint több százezerre tehető, és jelentős részük éppen ahhoz a korosztályhoz tartozik, ami a leggyakrabban házasodik.

A partneri kapcsolatok esetében, becslések szerint a vegyes kapcsolatok száma és aránya is magasabb lehet, ezt az is valószínűsíti, hogy a múlt évszázad kilencvenes évei óta gyakorlatilag folyamatosan csökken az újonnan megkötött házasságok száma, ugyanakkor egyre nagyobb arányt képviselnek az élettársi kapcsolatok.

Rovatok