Index Vakbarát Hírportál

Műhold felvételek alapján újabb tömegsírt találhatnak Boszniában

2014. július 18., péntek 14:26

Néhány nappal ezelőtt műholdképek alapján a főügyészség elrendelte egy újabb területet vizsgálatát. Az északnyugat-boszniai Prijedor térségében körülbelül 1200 bosnyák és horvát nemzetiségű megölt személy után kutatnak a bosnyák és a nemzetközi szakemberek. Szakértők szerint Bosznia területén a legnagyobb olyan tömegsírról lehet szó, amelybe az etnikai tisztogatás áldozatai kerültek.

Eközben a boszniai főügyészség vezetésével az elmúlt tíz hónapban a boszniai háborúban kivégzett több mint 280 ember holttestét azonosították a még 2013 őszén feltárt tomasicai tömegsírban - írja a Federalna.ba lapra hivatkozva az MTI.

A boszniai főügyészség szerint a tömegsírban bosnyák és horvát nemzetiségű személyeket találtak, akiket 1992 nyarán szerb alakulatok gyilkoltak meg. Az elmúlt tíz hónapban 256 ember holttestét és további 30 test maradványait exhumáltak és azonosítottak: ez a szám nem végleges, a következő időszakban további áldozatokat is azonosítanak majd.

A hágai Nemzetközi Törvényszék eddig 16 boszniai szerbet ítélt összesen 230 év börtönre a prijedori térségben elkövetett háborús bűnökért. Bosznia kutatóközpont adatbázisa szerint (ICD) 1991 és 1995 között 5200 prijedori, főleg horvát és bosnyák nemzetiségű polgár halt meg, vagy tűnt el.

Rovatok