Index Vakbarát Hírportál

A malájok szerint biztonságosan repültek

2014. július 19., szombat 15:07 | aznap frissítve

A nemzetközi közösség segítségét kérte, de bízik Oroszországban a maláj közlekedési miniszter.

– írja az MTI. Liow Tiong Lai maláj közlekedési miniszter aggodalmát fejezte ki és nemzetközi közösség segítségét kérte a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lelőtt utasszállító gép becsapódási helyszínének biztosítása érdekében szombaton. Azt is elmondta, hogy szerinte Oroszország minden tőle telhetőt megtesz ezzel kapcsolatban.

Eltűnő bizonyítékok

A miniszter Kuala Lumpur-i sajtótájékoztatóján azt mondta, mély aggodalommal tölti el, hogy a becsapódás helyszíne "nincs megfelelően biztosítva". Kiemelte, egyes jelek arra mutatnak, hogy a helyszínről kulcsfontosságú bizonyítékokat mozdítottak el, ami megnehezítheti a baleset kivizsgálását.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét.

A szakadárok azóta megakadályozták, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői átvizsgálják a becsapódás helyszínét, később az egyik roncsdarabhoz odaengedték őket.

Moszkva mindent megtesz

Liow arra szólította fel az érintett feleket, hogy azonnal biztosítsanak hozzáférést a helyszínhez azon malajziai szakértői csoport számára, amely szombaton érkezett Ukrajnába. "Szükségünk van a világ támogatására annak biztosítása érdekében, hogy nem bolygatják meg a helyszínt, hogy hozzáférhetünk ahhoz" - mondta.

A miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte Moszkva "minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse Malajziát" ebben.

Liow, illetve a Malaysia Airlines képviselői kiálltak amellett, hogy nem volt hibás döntés a hónapok óta konfliktuszónának számító kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék felett repülnie a gépnek. "Olyan magasságban repült (a gép), amelyet a helyi hatóságok biztonságosnak tartottak, és soha nem lépett be a légi forgalom elől korlátozott területre" - mondta a miniszter.

Liow egyébként még szombaton maga is Ukrajnába utazik. Az országba a maláj szakértői csoport mellett egy holland különítmény is megérkezett már, miután az áldozatok döntő többsége holland állampolgár volt.

Rovatok