Index Vakbarát Hírportál

Két izraeli katonát megöltek az alagúton érkező fegyveresek

2014. július 19., szombat 18:53 | aznap frissítve

Legkevesebb negyvenegy palesztin vesztette életét a Gázai övezetben indított izraeli offenzívában és a légi csapásokban szombaton, ami így az összecsapások egyik eddigi legvéresebb napja lett. Palesztin források szerint a szárazföldi hadműveletek első két napja alatt száznál is több palesztin halt meg.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy visszaverték azokat a palesztin fegyvereseket, akik egy alagúton keresztül bejutottak Izraelbe Gázából, egy palesztin és két izraeli katona halt meg az összecsapásban, írja a Háárec. A hadsereg szerint egy közeli izraeli falura akartak támadni, írja a BBC. A Hamász katonai szárnya „az ellenséges vonalak mögötti heves harcokról" beszélt közleményében.

A csütörtökön este megindított szárazföldi offenzíva egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát. Az izraeli hadsereg szerint két nap alatt 34 alagutat fedeztek fel.

Egy izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy az izraeli erők egyelőre a határ közelében maradtak, és nem hatoltak be a palesztin városokba, írja az MTI. „Így megvan az az előnyünk, hogy elfoglalhatjuk az alagutakat, miközben csökkenthetjük az összetűzések esélyét" – mondta Peter Lerner.

Gázai egészségügyi források szerint szombaton izraeli légi csapásban meghalt egy kétgyermekes palesztin család. Izrael pedig bejelentette, hogy egy Gázából kilőtt rakéta végzett egy beduinnal, több családtagját pedig megsebesítette Izrael déli részén.

Napközben a gázai al-Buredzsi menekülttábor lakóit is telefonon figyelmeztette az izraeli hadsereg, hogy hagyják el a területet a közelgő katonai akciók előtt.

Izrael tíz napig tartó légi csapások után indította meg a szárazföldi hadműveletet csütörtök este, miután több kísérlet is elbukott a tűzszünetre. Ban Kimun ENSZ-főtitkár is a Közel-Keletre érkezik a hétvégén, hogy segítsen a közvetítői tárgyalásokon. Az AFP szerint vasárnap találkozik egymással Mahmúd Abbász palesztin elnök, és a Gázai övezetet uraló Hamász vezetője, Háled Mesaal, hogy tárgyaljanak egy gázai tűzszünet részleteiről.

A légi csapásokkal kezdődő gázai hadműveletek kezdete óta már 337 palesztin halt meg a Gázai övezetben a harcokban. A sebesültek száma 2400. Az ENSZ szerint az áldozatok háromnegyede civil, és a harcokban legkevesebb 73 gyerek is meghalt. Az ENSZ azt is bejelentette, hogy már több mint 61 ezer gázai lakos kért menedéket a világszervezet épületeiben. Július 8-a óta négy izraeli halt meg, többen megsebesültek.

Összecsapások Párizsban

Több százan gyülekeztek szombat este Tel Avivban, hogy tiltakozzanak a szárazföldi offenzíva ellen, de mellette is utcára vonultak tüntetők. Haifában is több mint ezren tüntettek, ott is a hadművelet támogatói és ellenzői is utcán voltak.

Párizsban háromezren gyűltek össze a palesztinok támogatására, és összecsapások robbantak ki. Tüntetések voltak más európai fővárosokban, Londonban és Brüsszelben is, de ezek békésen zajlottak.

A párizsi tüntetést pénteken betiltották a francia hatóságok. Párizson kívül Nizzában és Sarcelles-ben nem engedélyezték a tüntetést a hatóságok, mert attól tartották, hogy azok az egy héttel ezelőttihez hasonló összecsapásokhoz vezethetnek. A tiltás ellenére a főváros egyik északi kerületében megjelent emberek köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

Rovatok