Index Vakbarát Hírportál

Retusálta a Wikipédiát az orosz állam

2014. július 19., szombat 10:12

Pénteken rövid időre átszerkesztették a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt maláj Boeing 777-es balesetéről szóló cikket az angol nyelvű Wikipédiában, hogy a szövegben az szerepeljen, a repülőt ukrán katonák lőtték le. A névtelenül végzett szerkesztéshez tartozó IP-cím tulajdonosa az orosz állami televízió volt – írja a Telegraph.

A változtatást a RuGovEdits nevű twitterbot szúrta ki, ami automatikusan figyeli az orosz állam tulajdonában lévő IP-címekről végzett Wikipedia-változtatásokat. A változtatás előtt az szerepelt a cikkben, hogy a repülőt az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság terroristái lőtték ki egy Buk légvédelmi rendszerrel, amit az Orosz Föderációtól kaptak.

A RuGovEdits botot az amerikai congress-edits fiók mintájára hozták létre, ami az amerikai Kongresszus IP-címeiről közölt Wikipedia-változtatásokat figyeli. Nyílt forrású, ezért az orosz bot létrehozóinak valószínűleg csak a megfigyelt IP-címeket kellett megváltoztatni, és átállítani a bot nyelvét oroszra. Elég folyékony üzeneteket hoz létre a robot:

A Polgári légibalesetek listája című cikket megváltoztatta az RTR (az orosz állami televízió)

– így szólt a pontos orosz üzenet.

Rovatok