Index Vakbarát Hírportál

SZBU: Oroszok lőtték ki a rakétát

2014. július 19., szombat 16:50 | aznap frissítve

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal – állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt

– mondta az SZBU illetékese.

Fotókon a rakéta kondenzcsíkja

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket, írja az MTI. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet „terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

Tudják, ki adott parancsot? 

A rakéta kilövésére vonatkozó tűzparancsot állítólag a lázadó csoport vezetője, Igor Bezler adta ki, jelentette a cseh hírtelevízió a CTK-ra hivatkozva. A parancsnok neve már korábban megjelent azon a felvételen is, amelyet még pénteken tett közé az ukrán titkosszolgálat, mint bizonyíték, amely az orosz titkosszolgálati részvételre utalhat a maláj gép lelövésével összefüggésben.

Az ukrán média szerint Bezler a GRU, az orosz katonai hírszerzés alezredese és Igor Girkin (más források szerint Igor Sztrelkov), a kelet-ukrán orosz szeparatisták katonai parancsnokának közvetlen beosztottja. Girkin egyébként saját bevallása szerint ezredesi rangot viselt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kötelékében, most az úgynevezett Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterének nevezi magát. Egy interjúban azt is elmondta, hogy most azért ismerik Igor Sztrelkovként, mert ezen a fedőnéven élt az FSZB ezredeseként.

Sztrelkov neve az elmúlt napokban is megjelent: ő volt az a katonai vezető, aki korábban megosztotta a tévesen ukrán Antonov teherszállító repülőgépnek hitt maláj repülőgép lelövését, majd hirtelen kitörölte posztját a VKontakte-ról.

Az ukrán légierőt vádolják az oroszok

Vlagyimir Mihajlov, az orosz légierő egykori parancsnoka közen arról beszélt, hogy szerinte a gép lelövése olyan előre kitervelt akció, amelynek célja, hogy befeketítse a nemzetközi közvélemény előtt Oroszországot és az orosz vezetést, írta a CTK. Mihajlov szerint a maláj utasszállító gépet az ukrán légierő Szu-27-es típusú vadászgépe lőtte le szándékosan egy rakétával, az ukránok pedig most azon dolgoznak, hogy elrejtsék a légiforgalmi irányítók jelentéseit és más dokumentumokat is meghamisíthatnak.

Mihajlov szerint az ukránok azt akarták, hogy a maláj gép orosz területen zuhanjon le, de csaknem tíz kilométeres magasságban és 900 kilométer per órás sebességnél minden perc számíthat, így szerinte az ukránok elszámolták magukat. Ha a gépet három perccel később lövik le, a lezuhanó roncsok akkor érkeztek volna orosz területre.

Terroristának nyilvánítanák a szeparatistákat

Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő ahhoz, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luganszki szakadárok úgynevezett népköztársaságait, jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök, miután Kijevben fogadta Frans Timmermans holland külügyminisztert. Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását, és dühítőnek nevezte azokat a híreket, miszerint több holttestet elvittek a helyszínről.

Telefonon beszélt egymással Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton, az orosz külügy szerint egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is latba kell vetnie befolyását az ukrán konfliktus befejeződéséhez, írja a Reuters.

Barack Obama amerikai elnök pénteki beszédében azt mondta, Putyinnak is jelezte csütörtöki telefonbeszélgetésükön, hogy diplomáciai úton szeretnék megoldani a helyzetet, de ehhez Oroszországnak is lépéseket kell tennie. Obama szerint javult a retorika, de olyan konkrét lépéseket nem láttak a Kreml-től, amik az ukrajnai válság enyhítése felé mutattak volna.

Előrenyomult az ukrán hadsereg

Eközben Donyecket gyakorlatilag elvágták az orosz hátországtól, ismerte el az orosz szeparatisták honlapján Igor Girkin Sztrelkov. Sztrelkov szerint az ukránok ezen kívül blokkolják a kommunikációs összeköttetést is a szeparatisták két bástyája, Luganszk és Donyeck között. Ráadásul éjszaka a két, lázadók által ellenőrzött kelet-ukrán nagyváros közötti útvonalon két falut, Bilét és Veszela Taraszivkát is elfoglalták az ukránok.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. A Malaysia Airlines nyilvánosságra hozta a csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt utasszállító teljes utaslistáját.

Rovatok