Index Vakbarát Hírportál

Végül csak odaengedték az EBESZ-t a roncsokhoz

2014. július 19., szombat 16:34 | aznap frissítve

Szombaton először feltartóztatták a lezuhant maláj utasszállító becsapódásának helyszínén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok, de később beengedték őket egy roncsokkal borított területre, jelentette a Reuters.

A 24 fős EBESZ-csoport szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy hiába engedték őket a helyszínre, még mindig nem mozoghatnak teljesen szabadon a fegyveres szeparatisták miatt. Michael Bociurkiw szerint a holttestek egy része már nagyon rossz állapotban van.

Az ABC News moszkvai tudósítója úgy tudja a helyszínen járt EBESZ-esektől, hogy a szeparatista fegyveresek közül többen „láthatóan ittasak és agresszívek voltak, írja a Telegraph.

Kora este Simon Shuster, a Time tudósítója azt írta a Twitterén, hogy két harckocsit, és felfegyverzett szeparatistákat látott a becsapódás helyszíne felé tartani. Az ABC News tudósítója szintén látott egy harckocsit a visszapillantóba nézve. Egyelőre azonban nem érkezett arról hír, hogy odaértek volna.

Sokadik próbálkozás

A katasztrófavédelem helyi képviselői a Reuters szemtanúi szerint azt mondták az EBESZ-megfigyelőknek, hogy a holttestek közül többet hullazsákba tettek és kivittek a becsapódási helyszín melletti út szélére. Később ugyanakkor egy roncsokkal beborított, köztük a gép egyik hajtóművét is tartalmazó területre bemehettek, és azt is engedélyezték nekik, hogy beszéljenek a helyiekkel.

A Guardian tudósítója azt mondta, hogy a helyszínen fegyveres szeparatisták többször is a levegőbe lőttek, hogy így állítsák meg a holttestekhez közeledő újságírókat. Pénteken szintén a levegőbe lőve kergették el az EBESZ megfigyelőit a helyszínről. A kijevi hatóságok korábban azzal vádolták meg a felkelőket, hogy akadályozzák a gép lezuhanásának kivizsgálását, és megsemmisítik a helyszíni bizonyítékokat.

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője, Alekszandr Borodaj szombaton azt állította, hogy nem nyúltak a helyszínhez, és nem találták meg a gép fekete dobozát sem. Ugyanakkor azt mondta, hogy szükség esetén el fogják szállítani a napon oszladozó holttesteket, ehhez Oroszországtól kért támogatást.

A helyszín biztosítását és átvizsgálását – amellett, hogy a gép a szakadárok által ellenőrzött területre zuhant – nehezíti, hogy annak roncsai, illetve az utasok holttestei egy több négyzetkilométeres területen szóródtak szét.

Rovatok