Index Vakbarát Hírportál

Hűtővagonokkal szállítják el a lezuhant maláj gép utasainak maradványait

2014. július 20., vasárnap 14:59 | aznap frissítve

A Donyeck megyei Torez város vaútállomásán áll az a három hűtővagonból álló vonatszerelvény, amivel az ukrán hatóságok és az oroszbarát szakadárok közti megállapodás értelmében, nemzetközi megfigyelők kíséretében elszállíthatják a lezuhant maláj gép utasainak maradványait, írja a theguardian.com. Hogy hová, azt nem árulta el az eseményt bejelentő ukrán miniszterelnök-helyettes. Még a vonat vezetője sem tudta.

A katasztrófát vizsgáló állami bizottsággal együttműködő válságközpont vezetője azt nyilatkozta: Harkiv megyében egy üzemben készítettek elő egy speciális helységet a holttestek fogadására. Az üzem pontos hollétét azonban biztonsági okokból nem hozta nyilvánosságra.

A Guardian tudósítója szerint megérkeztek a nemzetközi megfigyelők, hogy átnézzék a vagonokat, amiket állig felfegyverzett, ideges felkelők őriznek. Ahogy kinyitották az egyik vagont, iszonyatos bűz áradt ki, belül fekete zsákokat látni. A vagonokba belépni csak különleges védőfelszerelésben lehet.

Hogy pontosan hány holttest fekszik a hűtővagonokban, azt az EBESZ-megfigyelők nem tudták megmondani, mivel egyikük szerint ebben a helyzetben nem tudják megszámolni a holttesteket, a felkelők pedig megtagadták a válaszadást a helyszínen.

Putyin keddig kapott időt

A franica elnök, a német és a brit kormányfő megállapodott, hogy keddig várnak az újabb Oroszországot sújtó szankciókkal. Francois Hollande, Angela Merkel és David Cameron azt várják Vlagyimir Putyintól, hogy addig érje el az oroszpárti szakadároknál, hogy érdemben működjenek együtt a nemzetközi közösséggel és ne akadályozzák a maláj gép tragédiájának helyszíni kivizsgálását továbbá, hogy tegyé lehetővé a holttestek elszállítását – miután a külföldi szakemberek mindent megvizsgáltak.

„Ha Oroszország nem teszi meg az azonnali szükséges intézkedésekett, akkor az EU a külügyminiszterek keddi találkozóján dönt az újabb lépésekről” – idézte a Reuters a három politikus megállapodását.

„Oroszország azt kockáztatja, hogy kitaszított állammá válik, ha nem változtat eddigi viselkedésén”

– jelentette ki a brit külügyminiszter. Philip Hammond szavaira erősített rá John Kerry, aki vasárnap az NBC-nek a kelet-ukrajnai szeparatisták groteszk viselkedéséről beszélt. Az amerikai külügyminiszter szerint a lázadók fosztogattak a maláj gép roncsainál, majd részegen fogtak a holttestek elszállításába.

"Amit tesznek az igen groteszk és ellentétes mindazzal, amire Putyin és Oroszország ígéretet tett" – idézte a Reuters az amerikai külügyminisztert.

Donyeck siet

A Buzzfeed.com tudósítójának − az állomásról készült képet ő tette fel twitterére − az egyik felkelő azt mondta, 30 testet már elvittek az általuk ellenőrzött Donyeckba.

A keresési munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át, írja az MTI. A katasztrófavédelem továbbra is arra panaszkodik, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte megnehezíti a mentési munkálatokat.

Vasárnap újabb 27 holttestet és 20 testrészt találtak a katasztrófa helyszínén jelentette be Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes. Ezeket is a torezi vasútállomáson álló hűtővagonokba rakják, mint a korábban összegyűjtött 192 holttestet és 8 testi maradványt.

UPDATE: Hétfőre tovább nőtt a megtalált holttestek száma: az ukrán katasztrófavédelem azt közölte, hogy már 251 holttestet és 66 testrészt megtaláltak, ugyanakkor állításuk szerint a fegyveres felkelők akadályozzák a keresést.

A hűtővagonok még mindig a szeparatista fennhatóság alatt lévő Donyeck megyei Torezben vesztegelnek. Jelenleg párbeszédet folytatunk annak érdekében, hogy a vonat a hűtővagonokkal elindulhasson – mondta a miniszterelnök-helyettes. Hrojszman azt mondta: Kijev nem tudja szavatolni a nemzetközi szakértők biztonságát a helyszínen, mivel a területet a kelet-ukrajnai szakadárok tartják ellenőrzésük alatt.

000 TS-Par7933779  

Szombaton széles körben felháborodást váltottak ki azok a beszámolók, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines utasainak oszladozó holttestei hevernek a katasztrófa környékén lévő búzamezőkön, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját értékeket keresve, valamint egy általuk ellenőrzött halottasházba szállítják a halottakat, ahol maguk akarják felboncolni őket.

A szeparatisták kezén vannak a gép fekete dobozai is, legalábbis errősz számolt be a szakadár Donyecki Népköztársaság kvázikormányfője, Alekszandr Borodaj, aki közölte, hogy ezeket Kijevnek nem adják át, de készek átnyújtani a nemzetközi csoportnak, amely a helyszínre érkezik.

Kijev szerint elég bizonyíték lesz

Eközben ukrán források szerint a lázadók már több nehézfegyvert visszajuttattak Oroszországba, így igyekezve felszámolni az orosz támogatás bizonyítékait. A fegyveresek és Moszkva szoros kapcsolatáról azonban Kijev azt állítja, elegendő bizonyítékot fog tudni gyűjteni. Az Ukrán Biztonsági Tanács képviseletében Vitalij Najda vasárnap közölte: „Bebizonyítjuk, hogy Ukrajnában nem polgárháború dúl, hanem Oroszország támogatását élvező terrorista tevékenység zajlik”. Az elhárításért felelős Najda elmondta: Kijev szorosan együttműködik az FBI mellett Lengyelország, Hollandia és Nagy-Britannia szakembereivel az orosz támogatás felderítésére.

Luganszkban folynak a harcok

A Donyeck megyével szomszédos terület központjában vasárnap gránátvetőket vetettek be a szeparatisták az ukrán erőkkel szemben. A terrorelhárító akció szóvivője, Gennagyij Szeleznyov szerint az oroszbarát szakadárok az oroszországi Krasznodarból jutottak újabb fegyverekhez. A Hromadske.tv információi szerint az ukrán erők megsemmisítették a Luganszk városától három kilométerre lévő két gránátvetőt, amelyekkel a szakadárok állítólag a luganszki reülőteret lőtték. Magát a repülőteret az ukrán erők pénteken szerezték vissza a szakadároktól.

Gyásszal indult az AIDS-konferencia

Időközben Melbourne-ben a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép halálos áldozatainak emlékére egyperces néma tiszteletadással kezdődött meg a nemzetközi AIDS-konferencia, írja az MTI. A dpa hírügynökség jelentése szerint a konferencia hat küldöttje is rajta volt a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatán, amelyet Kelet-Ukrajnában oroszbarát szakadárok ellenőrizte terület felett egy föld-levegő rakétával lőttek le.

Rovatok