Index Vakbarát Hírportál

Moszkvai barátainkat érdekli a fekete doboz

2014. július 20., vasárnap 19:31 | kilenc éve frissítve

Újabb lehallgatott felvételeket hozott nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU). A felvételen Olekszander Kodakovszkij, az oroszbarát szeparatisták vosztoki önkéntes egységének parancsnoka és katonai beosztottjának párbeszéde hallható. A vosztoki önkénteseket a Moszkvához hű szeparatista egységek legerősebb bázisának tartják Kelet-Ukrajnában, ahol korábban a katonai hódítások utáni helyzet fokozott ellenőrzésével foglalkoztak.

Az oroszbarát szeparatisták ezúttal a lelőtt maláj gép több napja bizonytalan sorsú fekete dobozáról beszélgetnek. A felvételt július 18-án, 17:53 perckor rögzítették.

Kodakovszkij: Csináld nagyon gyorsan. Ez sürgős. Moszkva már kéri, hol van a doboz... Ki van még veled? Strelkov emberei ott vannak?

Olekszij: Nem tudom. Épp most jöttek az EBESZ emberei...

Kodakovszkij: Na...először is, őket a fekete doboz sorsa érdekli. Felügyelnünk kell őket. Kérlek, ezt intézd el, ok?

Moszkvai barátainkat érdekli a fekete doboz

Egy másik, július 18-án, 18:10-kor rögzített beszélgetés Kodakovszkij és Anrij között:

Kodakovszkij: Volna egy kérésem. Ez nem az én kérésem, hanem fenti barátaink kérése, akiket nagyon érdekel a fekete doboz sorsa. Értsd: moszkvai barátainkat érdekli... Két dobozt kell keresni, a Komornak (oroszul Hmurij, azaz Szergej Nyikolajevics Petrovszkij, az Orosz Föderáció Hírszerzési Igazgatóságának tisztje, jelenleg Igor Sztrelkov, az orosz titkosszolgálat ezredesének, az ún. Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterének helyettese, a lehallgatás időpontjában Donyeckben tartózkodott) már van ott egy egysége. Kérlek, működjetek együtt a Sürgősségi Minisztériummal. Bármit találtok, nem szabad, hogy más kezébe jusson. Amit találtok az csak te, Sztrelkov vagy a Komor emberei felügyeljék, más nem számít... Olekszij, csináljátok együtt azzal a fickóval a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumából. Próbáljatok meg mindent megszerezni, amit csak találtok... úgy, hogy ne kerüljön semmi más kezébe... Azoknak az embereknek a kezébe, akik jönnek, az EBESZ, és a többiek...

Egy újabb beszélgetés 50 perccel később:

Olekszij: Figyelj már, ezek (a fekete dobozok) úgy néznek ki, mint egy narancs színű kis hordó?

Kodakovszkij: Honnan a pokolból tudjam? Te biztos jobban tudod...

Olekszij: Találtunk valami kibaszott szart. Úgy néz ki, mint egy doboz. Műholdas navigációs blokk, ez van ráírva.

Kodakovszkij: Mindegy mi van rajta, rejtsétek el! Ki tudja, hogy mit írnak rá.

Korábban bemutattunk már egy ukrán titkosszolgálat által kiszivárogtatott felvételt, amelyből megtudtuk:  Kozákjaink lelőttek egy gépet . A felvételen hallható és beazonosított Igor Bezler,  aki az SBU szerint a maláj gép lelövésére tűzparancsot adott , az orosz katonai hírszerzés tisztje és a szeparatisták gorlovkai parancsnoka korábban elismerte, hogy az ő hangja hallható a felvételen, de állítása szerint az ukránok meghamisították a felvételt, mert ő egy másik gép lelövésével kapcsolatban érdeklődött.

A Reuters vasárnap délután kiadott egy felvételt, amelyen állítólag azt látjuk, hogy a lelőtt gép roncsai között kutató, be nem azonosítható emberek egyike talált valami narancs színű tárgyat, aminek a többiek láthatóan nagyon megörültek. A CNN riportja szerint a Reuters ma közzétett felvétele július 18-án készült, tehát az ukrán titkosszolgálat által kiszivárogtatott felvétel napján. Hivatalos jelentések szerint pénteken megtalálták a lelőtt maláj gép mindkét adatrögzítőjét.

Megtalálják az Ukrajnában lelőtt maláj gép fekete dobozát

Rovatok