Index Vakbarát Hírportál

USA: A rakétát szakadár területről lőtték ki

2014. július 20., vasárnap 17:06 | aznap frissítve

Az amerikai külügyminiszter szerint "világos", hogy Oroszországból érkezett az a rakétarendszer, amellyel Kelet-Ukrajna fölött csütörtökön lelőtték a malajziai utasszállító repülőgépet, írja az MTI. John Kerry erről a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában beszélt vasárnap.

Bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását, és követte a röppályáját is.

Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy 150 járműből álló konvoj, amelyben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt.

Emellett lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak.

Eközben hivatalosan is nyilatkozatot adott ki az oroszországi amerikai nagykövetség, amelyben Moszkvát vádolja a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták felfegyverzésével. A követség megállapította: múlt héten Oroszország 150 járműből álló, tankokat, ágyúkat, páncélozott szállítójárműveket szállító konvojt küldött Ukrajnába. A hadfelszerelések között, aknavetők és légvédelmi lövegek is voltak.

A moszkvai amerikai követség nyilatkozatában megállapítja: a maláj gépet minden eddigi információ alapján Buk (SA-11) rakétával lőtték le.

Amikor megszakadt az összeköttetés az MH17-es járattal, az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területről föld-levegő rakéta kilövését jelezték rendszereink. Feltételezzük, hogy az SA-11-es rakétáról lehetett szó.

David Cameron, brit miniszterelnök a Sunday Times vasárnapi számában korábban azt írta: amennyiben kiderül, hogy a maláj gép lelövése mögött az oroszbarát szeparatisták állnak, a tragikus baleset felelőssége Oroszországot fogja terhelni. Szerinte Oroszország megpróbálja destabilizálni Ukrajnát, ezért az Európai Uniónak keményebb álláspontot kellene Moszkvával szemben képviselni.

Amennyiben kiderül, hogy a szeparatisták lőtték le a gépet, világossá kell tenni, hogy Oroszország megsérti egy szuverén állam területi egységét, támogatja, kiképzi és felfegyverzi a szeparatistákat - írja Cameron, aki hozzátette: az európai országok túl sokáig nem mutattak hajlandóságot szembenézni azzal, ami Kelet-Ukrajnában történik, itt az idő, hogy latba vessék erejüket, befolyásukat és forrásaikat. Hozzátette: "gazdaságunk erős, amely a jövőben tovább erősödik."

Rovatok