Index Vakbarát Hírportál

Ez a legradikálisabb egyenjogúsító intézkedés

2014. július 21., hétfő 21:57

Barack Obama amerikai elnök hétfőn több korábbi rendelet módosítása révén megtiltotta, hogy a szövetségi intézményeknél, illetve azok beszállítóinál a foglalkoztatás terén hátrányos megkülönböztetést alkalmazzanak a homoszexuális és a transznemű alkalmazottakkal szemben.

Az elnök az intézkedést nem titkoltan a tagállami kormányzatok felé tett nyomásgyakorlásnak is szánta, mert az aláírási szertartáson elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb helyen a homoszexualitás még mindig alapja lehet az elbocsátásnak. A szövetségi szerződésekre vonatkozó változás összesen 24 ezer vállalatot és 28 millió alkalmazottat – az összes amerikai munkaerő mintegy egyötödét- érinti.

Obama azért rendezte rendeleti úton és csak szövetségi szinten a kérdést, mert a kongresszusban kudarcot vallott egy átfogóbb törvény megszavazásával, ami országos szinten és átfogóan megtiltaná az LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) személyek elleni diszkriminációt a foglalkoztatásban.

A rendelet egy ötven éves láncolatba illeszkedik, melyet Lyndon Johnson kezdett. Ő 1965-ban először tiltotta meg a szövetségi szervekkel szerződésben álló cégeknél a faji, vallási, nemi vagy nemzeti hovatartozás alapján való foglalkoztatásbeli megkülönböztetést. Ez alól George W. Bush 2002-ben biztosított részleges mentességet a vallási csoportoknak. Bill Clinton már alkalmazta a Nixon korában megerősített diszkriminációs tilalmat a szexuális orientációra, ezt most Obama a teljes nemi identitásra is kiterjesztette.

A rendelet még a szövetségi intézményekkel szerződésben álló vallási csoportok sem kaptak mentességet. Nekik ugyanis továbbra is jogukban áll saját vallási előírásaik szerint felvenni vagy elbocsátani munkatársaikat, de az foglalkoztatás ügyében az érintettek nemi orientációja vagy identitása náluk sem játszhat szerepet.

Rovatok