Index Vakbarát Hírportál

Pedofil cukrászdaként használta az iskolát

2014. július 21., hétfő 17:42

Karácsonyi prémiumot ajánlott az újságkihordó fiúnak, ha hagyja, hogy megerőszakolja, kerekesszékes és agykárosodást szenvedett gyerekeket is molesztált. Több száz, merészebb becslések szerint akár ezernél is több áldozata lehet. A brit Három kívánság műsorvezetőjeként, a BBC körülrajongott, jótékonykodó sztárjaként mindig a gyerekek közelében lehetett. Sir Jimmy Savile-ről csak a halála után bizonyosodott be, hogy pedofil szexuális bűnöző volt, de még élő társai végre bíróság elé kerülnek. A fokozott hatósági figyelem hatására bukásuk óta két újabb széleskörű pedofilbotrány rázta meg az Egyesült Királyságot.

Majdnem egy évvel a BBC közismert ifjúsági műsorvezetőjének halála után kerültek nyilvánosságra azok az állítások, melyek Sir Jimmy Savile mellett másfél tucat más tévés személyiséget is a médiatörténelem legnagyobb pedofilbotrányába keverték.

Ma már tudjuk: teljes joggal, hiszen azóta megszülettek az első ítéletek a még életben levő pedofilokkal szemben, miután az elmúlt években szinte napról napra érkeztek újabb bejelentések. Az elkövetők azt hitték, kapcsolataik és a rivaldafény miatt érinthetetlenek, de akik életben vannak, végül mégis felelnek tetteikért.

Az iskolák és kórházak réme

Berántott, elkezdett csókolni, a bal kezével a ruhám alatt turkált. Levegőt venni sem volt időm, öt perc volt az egész, utána mocskosnak és butának éreztem magam.

emlékezett vissza az egyik, akkor 16 éves áldozat, akit Savile egy leedsi kórház alagsorában molesztált. Amikor előtte elküldte a boltba édességért, a lány kiválasztottnak érezte magát, utólag pedig hiába tett panaszt a nővéreknél, kinevették.

A Top of the Pops és a Jim'll Fix It (gyakorlatilag a brit Három kívánság) egykor legendás, mára inkább hírhedt műsorvezetője, Sir Jimmy Savile védjegye volt az örök gyerek-imázs: különc megjelenése, a melegítő, a platinaszőke haj, a szájából lógó szivar. Munkája részeként rengeteg iskolát és kórházat látogatott meg, mint a diákok és a beteg gyerekek patrónusa, miközben arról nagyon kevesen tudtak, hogy mit művel áldozataival az öltözőben és a kórteremben.

A rendőrség több száz ügyről tud, merészebb becslések szerint akár ezernél is több, 5 és 75 év közötti áldozata lehet, sőt egyes vizsgálatok szerint lehet, hogy halottakkal is fajtalankodott. Legtöbb áldozata 13-16 év közötti lány volt.

A BBC elkente volna

1955 óta, tehát több mint 50 évig maradt rejtve, hogy mi lakozik a mindig bohókás külső mögött. Ugyan két rendőrségi eljárás is indult Savile ellen élete vége felé, de mintha egy szent tehenet piszkáltak volna, mindkettő arra jutott, hogy nincs elég bizonyíték a vádak alátámasztására.

Így életében hivatalosan nem gyanúsították meg, a pletykák mégis terjedni kezdtek. Amikor aztán Savile 2011-ben, 84 éves korában meghalt, temetésén hiába méltatták pályafutását és állítólagos jótékonyságát, amiért 1990-ben lovaggá is ütötték, a BBC közéleti műsora, a Newsnight elkezdett utánajárni a keringő állításoknak. A Duncroft lányiskola volt növendékeinek kálváriája (lásd keretes írásunkat) mellett azt is kiderítették, hogy a rendőrség is vizsgálódott a showman ügyében, összesen 10 esetet gyűjtöttek össze. A 2009-es rendőrségi jegyzőkönyv csak később került nyilvánosságra, mint kiderült, Savile így védekezett:

Soha semmi rosszat nem tettem. Akik megvádolnak, csak egy kis pénzt akarnak szerezni.

A másik szöveg, amivel takarózott, az volt, hogy a nők körülrajongják, tehát nem szorul rá, hogy bárkin erőszakot tegyen.

A Newsnight riportja mégsem ment végül adásba, sőt karácsonykor különadással emlékezett meg Savile-ről a BBC. Ez különösen azért érdekes, mert felmerült, hogy lehet, hogy kollégái már a hetvenes években tudtak Saville rémtetteiről, de erre egyelőre nincs bizonyíték. Akárhogy is, már késő volt eltussolni az ügyet: Peter Rippon szerkesztő állásába került az óvatosság, a konkurens ITV ugyanis előállt saját, Jimmy Savile másik arca című dokumentumfilmjével.

Kerekesszékes, agykárosodott áldozata is volt

A dokumentumfilm volt az a momentum, amivel sikerült megtörni a hallgatást: a médiafelhajtás hatására új és új áldozatok álltak elő. Volt olyan lány, akit a kerekesszékében fogdosott, de volt kórházi ágyban fekvő, agyi károsodást szenvedett áldozata is. Mint kiderült, egy nővér többször is jelentette az eseteket, de senki nem hitt neki. Coleen Nolan énekesnő, akit Savile 14 éves korában molesztált, azt mondta, azért nem állt korábban a nyilvánosság elé, mert

akkoriban nem beszéltünk ezekről a dolgokról.

Pedofil cukrászda a lányiskolában

A botrány egyik legelképesztőbb fejezete a Duncroft lányiskolához kötődik, ahol Savile-nek, a jótékony sztárnak külön lakást tartottak fenn. Az intézetbe öngyilkossági kísérleten átesett vagy például drogokat használó lányok kerültek, működését rendszeresen ellenőrizték a hatóságok. Toni Townsend, akiről korábban annyit lehetett tudni, hogy a hetvenes években közös fotón szerepelt Savile-lel, azt mondta: „Savile pedofil cukrászdaként kezelte Duncroftot. Ő volt az egyetlen férfi, aki ott aludhatott, a jó ég tudja, milyen horror folyt ott. A lányok prostitúcióért, drogozásért voltak ott, ki hitt volna nekünk Szent Jimmyvel szemben?”

A ma már ötven fölötti Carole Wells is tizenéves volt ekkoriban, az igazgatónő jelezte neki, hogy Jimmy kocsikázni szeretné vinni. A Rolls Royce-ban megkérdezte a nevét, és hogy hány éves. Utána azt, hogy szűz-e. Miután molesztálta, hiába ment az igazgatónőhöz, nem hittek neki. Egy másik alkalommal Savile azzal hívta be leedsi lakásába az újságkihordó fiút, hogy karácsonyi prémiumot szeretne neki adni. Miután átadott negyven fontot, azt mondta neki, hogy „most pedig meg kell érte dolgoznia”, letolta a nadrágját, rávetette magát és megpróbálta megerőszakolni.

Savile egy távoli unokahúga is nyilvánosság elé állt azzal, hogy az ünnepelt sztár több családi eseményen molesztálta.

A rendőrségnek nem volt egyszerű dolga: amikor 2012 októberében elindult a nyomozás a Tiszafának keresztelt ügyben (angolul yewtree), 14 különböző rendőrőrsön tett 200 tanúvallomás alapján kezdtek 400 szálat felgöngyölíteni: „A minden eddiginél nagyobb nyomozás lehetővé tette, hogy rengeteg áldozat előálljon, és bejelentést tegyen a gyermekkorukban elszenvedett szexuális erőszakról″ – mondta a nyomozás vezetője.

Savile sokszorosan visszaeső szexuális bűnöző, aki visszaélt hatalmával, tekintélyével és befolyásával, hogy becserkéssze gyermekáldozatait.

– előlegezte meg a végkifejletet a felderítésben részt vevő, a gyermekek bántalmazásának megelőzésére alakult brit nem kormányzati szervezet, az NSPCC.

Savile a BBC-ben gyerekekkel volt körülvéve, ez például a Jim'll Fix It 1976-os karácsonyi adása:

Rod Hull's Emu on Jim'll Fix It - Xmas 1976

A rendőrségi jelentés a Tiszafa-ügyről 2013 januárjára készült el Az áldozatok hangja címmel: „Mára világos, hogy ismertségét és jótékonysági kezdeményezéseit kihasználva ellenőrizetlen hozzáférést szerzett kiszolgáltatott gyerekekhez. Legtöbb áldozata különböző okokból nem mert előállni a történtekkel, és mint kiderült, azokat, akik előálltak, nem vették komolyan a tekintélyszemélyek, köztük a szülők és a gondozók” – írták.

Kulturális változtatásra van szükség: amikor egy gyerek kiáll, komolyan kell vennünk, amit elmond.

– mondta John Cameron, az NSPCC vezetője a vizsgálat tanulságairól.

Rendőrkézen az impresszárió és a Polip

Miért ússzák meg pár évvel?

Mivel Cliffordot például a hetvenes-nyolcvanas években történt bűncselekmények miatt ítélték el, az akkor hatályos törvények voltak a mérvadók. De legalább egyáltalán elítélik őket: az Egyesült Királyságban – szemben Magyarországgal és az EU összes többi országával – a szexuális bűncselekmények soha nem évülnek el, a többi EU-országban átlagosan 12 év után már nem büntethető a pedofília.

A Tiszafa-ügyben összesen 17 embert tartóztattak le, köztük Gary Glitter glamrock-sztárt és Freddie Starr komikust, bár óvadék fejében szabadon engedték őket, eddig négyük ellen emeltek vádat. Az első ítélet Max Clifford 71 éves pr-menedzser ügyében született meg, nyolc évet kapott, de a bíró külön kiemelte: akár életfogytig tartó börtönre is ítélhették volna a most hatályos törvények alapján. Clifford az eljárás során végig tagadta az ellene felhozott vádakat, és hazugoknak, fantáziavilágban élőknek nevezte áldozatait. 

A legutóbbi elítélt Rolf Harris, a 84 éves exműsorvezető, akit szemérem elleni erőszakért öt év és kilenc hónapbörtönre ítéltek. Harris sem mutatott megbánást a bíróság előtt, amiért húsz éven keresztül négy 8-19 éves korú gyermek és fiatal lány ellen követett el szexuális visszaélést. A bíróság 12 esetben mondta ki bűnösnek, az ítéletet hozzátartozói láthatóan megkönnyebbüléssel vették tudomásul, a tévés ugyanis akár tíz évet is kaphatott volna. 

Az ausztráliai születésű Harris évtizedeken át volt a brit közszolgálati tévé egyik legnépszerűbb arca, beceneve a Polip volt, a hetvenes években gyermekek milliói nézték a Rolf Harris Show-t, a tévést a királynő is kitüntette.

Az ITV 1992-es felvételén együtt látható a két barát, Savile és Harris:

Hogy mondhattam volna nemet egy ilyen nagy sztárnak?

– mondta a bíróságon egy lány, aki gyermekkorában Harris lányának legjobb barátnője volt, Harris 13 éves korától fogva 10 éven át molesztálta. Arról is beszélt, hogy fiatal lányként karrierről és családról álmodott, de az átélt traumák miatt egyikből sem lett semmi.

Újabb fejezet: pedofil politikusok, orvosok, rendőrök

A Tiszafa-ügytől függetlenül indított vizsgálatot a brit kormány pedofil közszereplők bűncselekményei és az ügyeik eltussolása miatt. Theresa May belügyminiszter a londoni alsóházban jelentette be a két vizsgálat elkezdését. A súlyos belpolitikai botránnyal fenyegető ügy központi eleme az az aktacsomag, amelyet egy azóta elhunyt konzervatív képviselő adott át Leon Brittan egykori belügyminiszterének az 1980-as években.

Az anyag állítólag a politika és a közélet befolyásos szereplőinek gyanítható pedofil bűncselekményeiről szól, egy belső vizsgálat már tavaly megállapította, hogy a vaskos aktacsomagok közül 114 azóta eltűnt, többet közülük valószínűleg megsemmisítettek. Az ügyről itt olvashat bővebben.

A legfrissebb fejleményben egy egész országra kiterjedő rendőri akcióban orvosokat, tanárokat, gondozókat és volt rendőröket vettek őrizetbe, összesen több mint 650 embert. A többségük büntetlen előéletű, korábban fel sem merült, hogy szexuális bűncselekményeket követtek volna el. Ugyanakkor horogra akadt harminckilenc olyan erőszaktevő, akik szerepeltek a nyilvántartásba korábban. A brit FBI-nak is nevezett, szervezett bűnözés elleni hivatal, az NCA szerint négyszáz gyereket sikerült megóvni, köztük olyanokat, akiket a feltételezett pedofilok gondjaira bíztak.

Rovatok