Index Vakbarát Hírportál

Jól átgondolta az útvonaltervezést a maláj légitársaság!

2014. július 21., hétfő 22:21 | aznap frissítve

A Malaysia Airlines múlt csütörtökön átrakta a Kelet-Ukrajna felett repülő MH4-es Kuala Lumpur-London járatot is – a szintén polgárháború sújtotta Szíriába. A Flightradar24 által kiszúrt útvonal egyébként pénteken-szombaton még Törökország felé tett kitérőt, de a hétfői MH4-es járat már a szír sivatag felett közelítette meg a török partokat.

Bár a szír kormányerők az orosz szeparatistákkal ellentétben nem nagyon kémlelik az eget az utasszállítókhoz hasonló órásszállítógépek után, azért egy amerikai vagy izraeli támadástól tartó tiszt is bármikor rátenyerelhet az ottani légvédelmi rakéták indítógombjára.

Malaysia Airlines flight MH4 (Airbus A380) flew over Syria yesterday http://t.co/MpWz4dKljl pic.twitter.com/nH8fGeIAlw

— Flightradar24 (@flightradar24) 2014. július 21.

A Malaysian Airlines a bírálatokra válaszul kiadott – és az MTI által idézett - közleményében azt írta, hogy az MH4-es járat útvonala összhangban volt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályaival. A FlightRadar szerint viszont ez volt az egyetlen transzkontinentális járat, ami átrepült Szíria felett – mondjuk a múlt múlt héten a Mashable összeállítása szerint a Delta is ezt az útvonalat használta.

Rovatok