Index Vakbarát Hírportál

Átadták a fekete dobozokat a maláj szakértőknek

2014. július 21., hétfő 17:39 | kilenc éve frissítve

A Donyecki Népköztársaság kvázikormányfője, Alekszandr Borodaj egy hétfőn késő este rendezett sajtótájékoztatón nyilvánosan átadta a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép fekete dobozait a malajziai kormány képviselőinek és szakértőinek Donyeckben. Az eseményről több újságíró is képeket tett fel a Twitterre. Az átadásról hivatalos jegyzőkönyvet is aláírtak.

Black boxes of #MH17. pic.twitter.com/SzOgEs2FC7

— Christopher Miller (@ChristopherJM) 2014. július 21.

A szakértők szerint a fekete dobozok segítenek majd meghatározni a gép pontos magasságát és helyzetét, valamint a pilótafülkében elhangzottaktól is sokat remélnek. A dobozokat megkapó maláj ezredes szerint az eszközök jó állapotban vannak.

Najib Razak malajziai miniszterelnök már kora este bejelentette, hogy sikerült megállapodnia a szeparatisták egyik vezetőjével, Borodajjal a fekete dobozok átadásáról. Razak azt is elmondta, biztosítékokat kapott a szeparatistáktól, hogy a nemzetközi szakértőket odaengedik a helyszínre. Borodaj arról beszélt, hogy a fekete dobozokat csak a nemzetközi szakértőknek hajlandóak átadni, Kijevnek nem.

Kirit Rada, az ABC News tudósítója a fekete dobozok átadása után azt írta, hogy a szeparatisták azt is bejelentették, a gép becsapódásának helyszínén egy 10 km-es körzetben tűzszünetet kiáltanak ki, hogy le lehessen folytatni a szükséges vizsgálatokat.

A BT döntött a vizsgálatról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa esti ülésén egyhangúlag megszavazta azt az ausztrál javaslatot, ami alapján független, nemzetközi vizsgálatnak kell kiderítenie, pontosan mi történt a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj géppel. A BT egyhangúlag elítélte a maláj utasszállítóval történteket.

A BBC szerint a határozatban a katonai műveletek felfüggesztését kérik, hangsúlyozzák, hogy megfelelően kell bánni az áldozatok holttestével, és korlátlan hozzáférést kell biztosítani a szakértőknek a becsapódás helyszínéhez. Oroszország már az ülés előtt jelezte, hogy támogatni fogja a javaslatot.

A BT ülésén Frans Timmermans holland külügyminiszter bejelentette, hogy Hollandia vezeti majd a vizsgálatot. Az érintett országok mellett az ENSZ-szel és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) szorosan együttműködve folytatják majd le a vizsgálatot. A hollandok felkérése Petro Porosenko ukrán elnök ötlete volt.

Elindult a vonat

A BT döntése előtt néhány órával a lelőtt maláj utasszállító áldozatai közül 280 embernek a holttestével elindult a becsapódás helyszínéhez közeli Torez városból egy hűtővagonokkal felszerelt vonat, írja a BBC. A vonat Harkovba indult, ahova kedden napközben érkezhet meg, miután egy időre megállt Donyeckben.

A kormányerők által ellenőrzött Harkovban a tervek szerint a holttesteket megvizsgálják és azonosítják, majd pedig Amszterdamba szállítják egy katonai géppel, még azelőtt, hogy a hozzátartozóknak átadnák őket. Az AP szerint kedd reggel megérkezett az a holland repülő Harkovba, ami majd Amszterdamba szállítja a holttesteket.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes Kijevben egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mentőalakulatok befejezték a holttestek utáni kutatást. Volodimir Hroiszman elmondta, hogy 282 holttestet és 87 testrészt találtak, amelyek további 16 emberhet tartozhatnak.

Napközben a Financial Times-on olyan képeket tettek közzé, amin a lapnak nyilatkozó katonai szakértők szerint rakétabecsapódás utáni repeszek által ütött nyomok láthatók az utasszállító egyik roncsdarabján.

Obama bírálta Putyint

Putyin közvetlenül felel azért, hogy együttműködésre bírja az oroszbarát szeparatistákat

– jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház kertjében tartott, a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj gépet is érintő sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az orosz elnök jelezte, hogy támogatnak egy független vizsgálatot, de tetteket akarnak látni.

Obama megismételte, hogy ki kell vizsgálni, mi történt, utána pedig elszámoltatásnak kell jönnie. A nemzetközi szakértők már a roncsoknál vannak, de a szeparatisták továbbra sem engednek nekik teljes hozzáférést a helyszínhez, a levegőbe lőttek, bizonyítékokat tüntetnek el.

Mit próbálnak elrejteni?

– tette fel a kérdést Obama.

Obama azt mondta, Oroszország befolyással bír a szeparatisták felett, ők képezték ki őket, felfegyverezték őket, többek között légvédelmi eszközöket adtak nekik, vezetőik pedig orosz állampolgárok. Obama felszólította őket, hogy azonnal engedjék oda a szakértőket, akiknek biztonságáért szerinte a szeparatisták és Oroszország is felel.

„A világnak tudnia kell, mi történt pontosan" – jelentette ki Obama. Szerinte a legkevesebb ebben a helyzetben, hogy biztosítsák, a holttesteket visszakerüljenek a családtagokhoz.

Azt is hozzátette, hogy diplomáciai megoldást szeretne az ukrán válság ügyében, de ha Oroszország továbbra is megsérti Ukrajna szuverenitását, akkor egyre nagyobb nemzetközi elszigeteléssel néz szembe.

Újabb szankciók jönnek

Kanada újabb, egész szektorokat érintő gazdasági szankciókatléptet életbe Oroszországgal szemben a maláj utasszállító lelövése miatt, jelentette be Stephen Harper kanadai miniszterelnök. Szerinte a gép lelövése Oroszország katonai agressziójának és Ukrajna illegális megszállásának egyenes következménye.

Az Európai Unió készen áll arra, hogy keményebb szankciókat vezessen be Oroszország ellen, hangsúlyozta David Cameron brit miniszterelnök is.

Rovatok