Index Vakbarát Hírportál

Senki nem akar már Izraelbe repülni

2014. július 22., kedd 18:24 | aznap frissítve

A gázai rakéták veszélyeztetik az izraeli légiforgalmat, emiatt Tel-Aviv helyett Párizsba szállt a Delta Airlines amerikai légitársaság egyik járata. A Delta mellett az American Airlines, a U.S. Air és a United Airlines is felfüggesztette Izraelbe tartó és onnan repülő járatait kedden. A Delta Tel-Avivba tartó gépét azt követően irányították Páriszba, hogy egy gázai rakéta roncsa becsapódott a repülőtérhez közeli Jahúd nevű település egyik házának kertjébe, írja az MTI.

Kedd éjjel a Wizz Air is bejelentette, hogy szerdán éjfélig leállítja tel-avivi járatait. Ferihegyről napi egy gép indul és oda egy érkezik a zsidó államból, 16:20-kor indulna és 23:50-kor érkezne. A Budapest Airport honlapja szerint a ma gép még eljön Tel-Avivból.

Az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines is hasonlóan döntött kedden. A Lufthansa bejelentése szerint a cégcsoport gépei legalább 36 óráig nem repülnek majd Tel-Avivba az "instabil helyzet" miatt. Az intézkedés a Lufthansa mellett a cégcsoport más tagjaira, így az Austrian Airlines, a Swiss és a Germanwings járataira is kiterjed.

Az Air France és a KLM nem közölte, hogy pontosan mennyi időre tervezik felfüggeszteni az izraeli járatokat. A KLM szóvivője azt mondta, minden nap felülvizsgálják majd a helyzetet.

A három nagy európai légitársaság mellett a Brussels Airlines, az EasyJet és az Air Canada is közölte, hogy időlegesen nem repül Tel-Avivba.

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal az eset után figyelmeztetést adott ki a légitársaságoknak. Izrael számára a légiközlekedés különösen fontos, mivel a zsidó államból szárazföldön csak Jordániába és Egyiptomba lehet eljutni. Másik két szomszédjával, Libanonnal és Szíriával nincs békeszerződése, csak tűzszüneti megállapodás szabályozza a határforgalmat.

Noha az egyik rakéta egy nagyobb maradványa éppen a Ben Gurion nemzetközi repülőtértől tíz kilométerre lévő Jehúdban ért földet, kedden délutánig valószínűleg az intenzív gázai harcok nyomán drasztikusan, mintegy felére csökkent az izraeli civilekre lőtt gázai rakéták száma.

A múlt csütörtökön megindított szárazföldi harcok célja a Hamász háborús infrastruktúrájának, rakétakilövőinek és arzenáljának legalább részleges elpusztítása, valamint Izraelbe vezető alagútrendszerének felszámolása. Egy katonatiszt szerint további egy-két hétre van szükség a gázai katonai célok teljesítéséhez, bár vasárnap Mósa Jaalon védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a katonák a következő két-három napban felszámolják az alagutak többségét.

Rovatok