Index Vakbarát Hírportál

A szerelem erősebb, mint a gázai konfliktus

2014. július 22., kedd 18:43

Míg a gázai övezetben egyelőre szűnni nem látszik a palesztin-izraeli konfliktus, szerelmespárok az interneten próbálja igazolni, hogy a szeretet erősebb, mint a háború, írja az ABC News. A 29 éves Sulome Anderson, aki az Atlantic, a Vice és a NY magazinok libanoni származású szerzőnője nemrég zsidó barátját megcsókolva örökítette meg magát, a fénykép pedig villámgyorsan bejárta a legfontosabb webkettes csatornákat. A pár a csókjelenet közben egy olyan feliratot tartott maga előtt, amin a következő üzenet áll: zsidók és arabok, akik megtagadják, hogy egymás ellenségei legyenek.

Ugyanez az üzenete a #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies twitteres hashtagnek is, amelyet két New York-i főiskolás, Abraham Gutman és Dania Darwish hozott létre alig két hete. Az izraeli Gutman elismeri ugyan, hogy nem mindig ért egyet a szír Darwishsal – különösképp a közel-keleti kérdéseket illetően –, mégis jó barátként tekintenek egymásra.

Nem muszáj mindenben egyetértenünk, de képesnek kell lennünk szétoszlatni a gyűlöletet

– mondja a huszonhárom éves fiatalember.

A huszonegy éves Darwish azt reméli, biztonságos fórumot sikerült teremteniük zsidók és arabok számára egyaránt, ahol mindkét fél kifejtheti álláspontját, anélkül, hogy támadás érné őket.

Azt az üzenetet próbáljuk közvetíteni, hogy a gyűlöletnek nem kell a párbeszéd részét képeznie. (...) Ugyan a palesztin-izraeli konfliktusban rengeteg a fájdalom és a feszültség, mi egy olyan online közösséget próbálunk teremteni, ahol az eltérő véleményű emberek tiszteletteljes és produktív módon szólhatnak egymáshoz

– mondja a szír lány.

Sulome Anderson az ABC-nek elmesélte, hogy amikor járni kezdtek barátjával, eleinte sokat vitáztak, majd lassan, de biztosan sikerült konszenzusra jutniuk. Később hozzáteszi: néha még mindig előfordul, hogy veszekednek, de egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy megértsék egymás szempontjait.

Emberek vagyunk, szeretjük egymást, és ez az, ami a legfontosabb

– összegezte a félig libanoni újságírónő, aki egyébként annak a Terry Andersonnak a lánya, akit az Associated Press hírügynökség közel-keleti irodájának vezetőjeként a Hezbollah nevű iszlám militáns csoport majdnem hét évig tartott fogva. A lány most arról ír könyvet, mi minden történt az apjával azokban az években.

Rovatok