Index Vakbarát Hírportál

Hova felvételizel? Hát Angliába

2014. július 23., szerda 16:40 | aznap frissítve

Közel 2,7-szeresére nőtt a brit egyetemekre felvételiző magyar érettségizettek száma 2006 és 2013 között, írja a PortfólióAz MKIK GVI továbbtanulási szándékokat vizsgáló kutatása szerint a most érettségizők közel 6%-a jelentkezett idén külföldi felsőoktatási intézménybe (is). Ők jellemzően fiúk, jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, apjuk felsőfokú végzettségű, vezető beosztásban dolgozik, szellemi foglalkozású, vagy éppen vállalkozó.

Legtöbbjük tandíjmentes intézménybe felvételizik és sokan közülük hosszú távon szeretnének külföldön maradni. A legnépszerűbb célország Nagy-Britannia. A Nagy-Britanniába jelentkező magyar diákok száma különösen 2011 után emelkedett meg. Az utóbbi két évben 80 százalékkal nőtt meg a brit egyetemekre felvételiző magyarok száma. Ebben a tekintetben Magyarország eltér a többi visegrádi országoktól. Ott az utóbbi két évben inkább a stagnálás, illetve a mérsékelt növekedés volt jellemző.

A vizsgálat harminc magyar állami gimnázium végzős diákjainak körében zajlott, az eredmények 704 fő válaszain alapulnak.   

További részletek a Portfólión.

Rovatok