Index Vakbarát Hírportál

Először ismerte el egy ukrán szakadár, hogy voltak Buk-rakétáik

2014. július 23., szerda 20:59 | aznap frissítve

Az ukrán szakadárok egyik parancsnoka először ismerte el, hogy volt  Buk légvédelmi rakétarendszerük. Nagy valószínűséggel egy ilyennel lőtték le a Kuala Lumpurba tartó malajziai gépet 298 emberrel a fedélzetén. 

Olekszandr Hodakovszkij, a szakadár "donyecki népköztársaság" biztonsági szolgálatának főnöke a Reutersnek azt mondta: Oroszországból érkezhetett eredetileg az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel lelőtték az utasszállítót.  Hodakovszkij szerint nem kizárt, hogy a rakétarendszert már vissza is küldték, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

Tudtam arról, hogy a rakéta Luhanszkból érkezett. Közölték velem, hogy hoznak a városból egy Buk rakétát, amelyre a luhanszki népköztársaság zászlaját tűzték ki.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye Donyeck mellett a szeparatisták másik fellegvárának számít. A biztonsági főnök ugyanakkor Kijevet hibáztatta az utasszállító katasztrófájának "kiprovokálásáért".

Azt állította, hogy az ukrán kormányerők múlt csütörtökön szándékosan légicsapásokat mértek arra a környékre, amelyről pontosan tudták, hogy ott légvédelmi rakétákat szereltek fel. Hodakovszkij szerint

éppen akkor indítottak légitámadást (az ukránok), amikor a polgári repülőgép elhaladt a fejünk felett. Még ha volt is Buk rakéta, és még ha használták is, Ukrajna mindent megtett azért, hogy lelőjék azt az utasszállítót.

Andrej Purgin, a szakadár "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese szerdán az Interfaxnak azt mondta: a  repülőgép roncsain lévő nyomok arra utalnak, hogy a Malaysia Airlines járatát egy Buk légvédelmi rakétával lőtték le. A szeparatista vezető arról nem foglalt állást, melyik fél tehető felelőssé a szerencsétlenül járt utasszállító lelövéséért.

Az ukrán kormány korábban azt állította: Kijevnek bizonyítékai vannak arra, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter irányítja közvetlenül a kelet-ukrajnai szakadárok ellátását fegyverekkel, s egyben ő irányítja a különböző szakadár fegyveres alakulatok tevékenységét is.  

Rovatok