Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően pontos előrejelzés az Eurocontroltól

2014. július 23., szerda 06:25

Szakemberek szerint felvethető a felelőssége az Eurocontrolnak – az európai légiforgalom szervezésével foglalkozó szervezetnek –, amiért nem tiltotta meg időben a légitársaságoknak, hogy repüljenek a polgárháborús Kelet-Ukrajna felett tízezer méter magasságon.

Az nem volt titok, hogy a Kijevvel szembenálló szeparatistáknak olyan rakétarendszerük van, amellyel akár 25 kilométeres magasságban lévő gépeket is el lehet találni,

mégis, csupán a tíz kilométer alatti repülésekre adott ki tiltást az Eurocontrol. (A szervezet egyelőre adós a válasszal, hogy miért döntött a légifolyosó fenntartása mellett, a múlt héten még gyors tájékoztatást ígértek az Indexnek.)

A légitársaságok azonban biztonsággal számíthatnak az Eurocontrolra, ha négy évtizedes távlatokról van szó. Az MTI híradása szerint az Eurocontrol a Skyway című kiadványa páratlan prognózisokkal állt elő:

2050-re Nyugat-Európában a turbulencia 10-40 százalékkal erősödhet, gyakorisága pedig 17-40 százalékkal nőhet.

A hóeloszlás változása és a csapadékmennyiség növekedése is gondot okozhat a légitársaságok menetrendjében, de fel kell készülni a hőmérséklet emelkedésére is.

Mindezt pénzbe is átszámolta az Eurocontrol: a szélsőséges időjárás 2050-re évi 700 millió euróval ronthatja a cégek teljesítményeit.

Hogy 2050-ben lesz-e euró, arra az Eurocontrol előrejelzése nem tér ki.

Rovatok