Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállás, több tucat halott

2014. július 23., szerda 15:30 | aznap frissítve

A Matmo tájfun által okozott viharos időjárás miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán a Transasia légitársaság utasszállító repülőgépe a Tajvanhoz tartozó Penghu szigeten.

A balesetben 47-en meghaltak, 11-en megsérültek, jelentette be Yeh Kuang-shih, tajvani közlekedési miniszter. 

A ATR-72-es típusú, turbólégcsavaros, dupla hajtóműves gépen 54 utas és a négyfős személyzet utazott. A belföldi járat Kaohsiungból Makungba tartott. 

A gépnek helyi idő szerint délután négykor kellett volna indulnia, de a rossz idő miatt csak háromnegyed hatkor tudott felszállni. 

A rossz időben az első leszállási kísérlet nem sikerült, a második próbálkozásnál pedig a légiirányítás elvesztette a kapcsolatot a géppel.   

A polgári légi irányítás vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elhibázott kényszerleszállási manővert említett. Jean Sen elmondta, hogy a gép pilótája landoláskor a sűrű eső okozta rossz látási viszonyok miatt átstartolásra kért engedélyt, amit megkapott.

Az újbóli leszállási próbálkozás nem ritka zord időjárási körülmények között. A gép azonban elvesztette a kapcsolatot az irányító toronnyal, amikor az átstartolás közben körülbelül 300 láb (91,44 méter) magasan volt. A földbe csapódásakor Hszihszi falu területén kigyulladt.

Az elmúlt 13 évben nyolc baleset történt a Transasia légitársaság gépeivel, ezek közül 8 a francia-olasz fejlesztésű ATR-72-es gépekkel történt. 

Az összetört gépről itt láthat képeket a Twitteren.

Out of 58 people onboard, 47 confirmed dead, 11 injured in the #TransAsia Airways plane crash: Taiwanese authorities pic.twitter.com/rGAKzlQRUk

— People's Daily,China (@PDChina) 2014. július 23.

Rovatok