Index Vakbarát Hírportál

Kiadatása előtt egy nappal meghalt az egyik auschwitzi SS-őr

2014. július 23., szerda 22:11 | aznap frissítve

Egy nappal a kiadatásáról szóló döntés előtt meghalt egy feltételezett náci háborús bűnös Philadelphiában. 

A 89 éves Johann Breyer kedd éjjel halt meg a pennsylvaniai nagyváros egyik kórházában. A halálhírről másnap még nem értesült a szövetségi bíró, ezért szerdán úgy döntött: a férfit adják ki Németországnak, ahol bíróság elé akarták állítani.

Breyert szombaton szállították kórházba, halálának okát egy előre nem közölték.

A nyugalmazott szerszámkészítőt azzal gyanúsították, hogy 1944 májusa és októbere között egyike volt az auschwitzi haláltábor SS-őreinek. A philadelphiai otthona közelében júniusban letartóztatott Breyer a vád szerint több százezer zsidó férfi, nő és gyermek elpusztításában segédkezett. A vádirat szerint ebben az időszakban 158, deportált zsidókkal megtöltött vonat érkezett a haláltáborba Németországból, Magyarországról, valamint a Cseh–Morva Protektorátus és Szlovákia területéről.

A férfi elismerte, hogy 17 évesen a Waffen SS tagja lett, és hogy 1943-tól valóban Auswitzban szolgált. Saját elmondása szerint azonban nem a birkenaui megsemmisítőtáborban, hanem az Auschwitz 1-es táborban volt őr, ahol csak kényszermunkások dolgoztak. Azt állította, hogy nem is tudott az Auschwitzban elkövetett népirtásról, és abban nem vett részt. Ügyvédje azzal is védekezett, hogy Breyer   nem önként lépett be az SS-be, és később dezertált is az egységétől. A háború végét orosz fogságban élte meg.      

A német ügyészség ugyanakkor olyan korabeli dokumentumokat mutatott be, amelyek szerint Breyer Auschwitz 2-ben, azaz Birkenauban szolgált. Az ügyészség nyolc tanút is talált: a nácik egyik áldozatának hozzátartozóját, és hét auschwitzi túlélőt, kettőt az Egyesült Államokból, ötöt Magyarországról.   

A férfi nem sokkal a háború után telepedett le Philadelphiában, ahol tisztes polgári életet élt. Az amerikai állampolgárságot az anyja után kapta meg, aki az Egyesült Államokban született, majd Európába költözött.

Ezt az amerikai kormány 1992-ben megkísérelte visszavonni tőle, miután tudomást szerzett a múltjáról. Hosszas jogi huzavona után 2003-ban végül egy szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött: Breyert nem terheli felelősség az SS-tagságért, mert fiatalkorúként lépett be a szervezetbe.

A német hatóságok a bajorországi Weidenben, tavaly júniusban adták ki ellene az elfogatóparancsot. Johann Breyert egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe az Egyesült Államokban. Breyer enyhe időskori elbutulásban szenvedett, szívbeteg volt és az elmúlt években több agyvérzése is volt. Őrizetbe vételekor arra a kérdésre, hogy tudja-e miért adtak ki ellene elfogatóparancsot Németorszában, igennel felelt. 

 

Rovatok