Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek két ukrán harci gépet

2014. július 23., szerda 13:56

Cikkünk folyamatosan frissül, amint a részletek nyilvánosságra kerülnek.

Két SZU vadászgépet lelőttek a szakadárok Donyeck megyében – erősítette meg az ukrán hadsereg a nem sokkal korábban megjelent újságírói értesülést.

A terrorelhárító akció sajtófőnöke, Alekszej Dmitraskovszkij elmondta: a pilóták sorsáról egyelőre nincsen információja. Korábban a szakadárok közölték, hogy Sznyizsne térségében eltaláltak két SZU-25-öst. Az egyik ezután még el tudott repülni északi irányba, a másik gép pilótája katapultált. „Folyik a pilóták felkutatása” – tudatták a szakadárok.

Korábban, a 298 halálos áldozatot követelő malajziai utasszállítón túl – aminek lelövését a szeparatisták nem ismerik el – a Kijev ellen harcoló kelet-ukrán erők lelőttek egy An-26-ost, egy Il-76-ost, egy Szu-25-öst és több helikpotert.

A két gép lelövését Ukrajnán kívüli hírforrások egyelőre nem erősítették meg. Kijev egyébként azt is bejelentette: bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közvetlenül részt vesz a kelet-ukrajnai szakadárok fegyverekkel való ellátásában, valamint ő irányítja a különböző szakadár fegyveres alakulatok tevékenységét. A bizonyítékokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az MTI szerint Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerdai kijevi sajtótájékoztatóján belügyi értesülésekre hivatkozva azt mondta, hogy korábban a szakadárok egyes csoportjait az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) irányította, más alakulataikat pedig az orosz vezérkar hírszerzési főigazgatósága. Ez azonban nem bizonyult hatékonynak, ezért Moszkvában úgy döntöttek, hogy a védelmi miniszter tartsa ellenőrzése alatt valamennyi szeparatista alakulat tevékenységét és a fegyverszállításokat is – állítja Herascsenko. 

Rovatok