Index Vakbarát Hírportál

Negyven koporsó megérkezett Hollandiába

2014. július 23., szerda 17:17 | aznap frissítve

Megérkezett az Ukrajnában lelőtt repülőgép áldozatait szállító első két repülőgép Eindhovenbe.

A holland C-130-as repülőgép 16, az ausztrál légierő C-17-ese pedig 24 koporsóval a fedélzetén landolt helyi idő szerint délután négy óra körül az eindhoveni repülőtéren.

A két gép a malajziai utasszállító múlt csütörtöki katasztrófájában meghaltak első csoportját szállította a kelet-ukrajnai Harkov repülőteréről Hollandiába.

A repülőtéren a holland királyi pár, Mark Rutte holland miniszterelnök és a tragédia áldozatainak több száz családtagja várakozott. 

A koporsókat egyenként 9-9 katona hozta le a gépek fedélzetéről. A repülőtéren hosszú sorban álltak a halottszállító autók, amelyek elszállították az áldozatok földi maradványait.  

Az  Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépet múlt hét csütörtökön lőtték le Ukrajnában. Az amerikai hírszerzés közzétett egy térképet, amelyen az látható, hogy a gépet elpusztító föld-levegő rakétát a szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki - feltehetően tévedésből.  

 A malajziai gép fedélzetén 298-an utaztak, közöttük 193 holland utas volt.  A kormány közlése szerint péntekig a szerencsétlenség összes áldozatának a holttestét Hollandiába szállítják.  A koporsókat Eindhovenből a közeli Hilversum katonai laktanyájába szállították. A hozzátartozóknak itt kell azonosítaniuk a holttesteket. Mark Rutte miniszterelnök azt mondta: míg néhány holttest rögtön azonosítható lesz, a teljes munka hetekbe, sőt akár hónapokba is telhet.  

Hat nappal a katasztrófa után továbbra is homályos számos áldozat holléte. Egy holland tisztségviselő szerint a Torezből hétfőn elindult hűtővonaton mintegy 200 holttest érkezett Harkovba, míg Mark Rutte holland kormányfő meg nem erősített információk alapján 282 holttestet említett.

Az áldozatok emlékére központi gyászszertartást rendeznek Hollandiában. Ezen a hozzátartozók mellett részt vesznek azoknak az országoknak a képviselői is, amelyeknek az állampolgárai a lezuhant repülőgépen utaztak. 

Rovatok