Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy algériai gép Mali légterében

2014. július 24., csütörtök 11:39 | aznap frissítve

Lezuhant az Air Algérie légitársaságnak az az utasszállító repülőgépe, aminek nyoma veszett az Ouagadougou és Algír közötti úton - közölte csütörtökön a Reuters brit hírügynökséggel egy algériai repülésügyi tisztségviselő.

A BBC szerint francia katonák azóta már megtalálták a roncsokat Maliban.

Az AH5017 járatszámú utasszállító géppel Burkina Faso fölött vesztették el a kapcsolatot - írja a BBC.

A gép Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból indult és Algériába tartott, de a felszállás után 40 perccel minden kapcsolatot elveszítettek a géppel. A légitársaság beindított egy vésztervet az AH5017 felkutatására. Az eltűnt gépre 110-en szálltak fel utasként, és heten a személyzet tagjaiként.

A hét tagú személyzet tagjai spanyol állampolgárok, míg az utasok zöme francia állampolgár, többségében turista. Az algériai rádió közlése szerint 51 francia, 26 Burkina Fasó-i és 7 algériai állampolgár, valamint libanoniak, kanadaiak, spanyolok, ukránok és luxembourgiak is vannak az utasok között.

A Cink.hu szerint a gépen utazott Fidel Castro unokahúga, az 51 éves Mariela Castro is, akinek apja Fidel öccse, Raúl, aki jelenleg az ország elnöke, anyja Vilma Espín volt, a kubai Nemzeti Szexuális Oktatási Központ igazgatója.

Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. A Swiftair kiadott közleménye szerint a gép egy MD83-as, a géppel a kapcsolatot nem tudták helyreállítani, a gép közép-európai idő szerint éjjel 2 óra 17 perckor szállt fel és hajnali 6 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Algéria fővárosában. A járat heti négyszer repült Burkina Faso és Algéria között.

A repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve, hogy elkerüljenek egy ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel. A kapcsolatot a géppel akkor vesztették el, amikor az változtatott az útvonalán.

Nem valószínű, hogy le tudnák lőni

Burkina Faso és Algéria között Malin át vezet a legrövidebb légi út. Egy magas rangú francia katonatiszt közölte: nem valószínű, hogy a Maliban harcoló lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amivel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet.

A hatóságok eközben nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy szándékos támadás történt. A gép eltűnésének helyszínén, Mali északi térségében aktívak a dzsihadisták, akik a reguláris erők ellen küzdenek. A mali hatóságok egyelőre nem beszélnek arról, hogy az országban lezuhant egy repülőgép, ugyanakkor egy illetékes szerint riadókészültségben vannak.

Az Air Algérie illetékesei a spanyol hírügynökséggel azt közölték, hogy a Mali északi részén uralkodó rossz időjárás a "legvalószínűbb oka" a gép eltűnésének. Eszerint a repülővel baleset történhetett a Száhel régiót csütörtökre virradó éjjel sújtó erős viharok miatt. A forrás ugyanakkor nem tudta megerősíteni azt, hogy a gépet valamelyik irányítótoronyból elterelték volna a normális útvonaláról. Az ENSZ egyik mali képviselője csütörtökön azt mondta a német hírügynökségnek, hogy az Air Algérie járata gyaníthatóan Mali felett, Gao és Tessalit között zuhanhatott le.

Februárban 70 ember halt meg

Algéria egyik legdurvább repülőgép-szerencsétlensége idén februárban történt, amikor egy C-130-as katonai gép 78 utassal lezuhant az ország észak-keleti hegyvidékén, megölve 70 embert. Egy 2003-as balesetben pedig, amikor egy utasszállító gép egyik üzemanyagtartálya gyulladt ki felszállás után, a 103 utasból 102 vesztette életét. Az egyetlen túlélő, egy fiatal algériai katona életveszélyesen megsérült.

Rovatok