Index Vakbarát Hírportál

Munkatáborba küldték az orosz ellenzékieket

2014. július 24., csütörtök 20:58

Négy és fél éves, munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélt két vezető orosz ellenzékit egy moszkvai bíróság csütörtökön, akiket Vlagyimir Putyin elleni tömeges zavargások előkészítésével vádoltak.

Az orosz igazságszolgáltatás megőrizte a szovjet gyökerű munkatáborok intézményét, itt megnézhet egy képes riportot a Krasznojarszk melletti földeken dolgozó munkásokról.

Szergej Udalcov, a Baloldali Front nevű radikális párt elnöke és a platform egyik aktivistája, Leonyid Razvozzsajev ellen azért indult eljárás, mert a hatóságok szerint ők szervezték a többi között a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött 2012. május 6-i moszkvai tiltakozó akciót a harmadik elnöki periódusára készülő Putyin beiktatásának előestéjén.

A vádirat szerint Udalcov, a 2011 decemberében kezdődött és a 2012. márciusi elnökválasztást is követő, nagyszabású Putyin-ellenes tüntetések egyik fő szervezője volt, és Razvozzsajevvel együtt Putyin hatalmának megdöntésére készült.

A két ellenzéki tagadta, hogy tömegtüntetéseket szerveztek és szélesebb körű elégedetlenséget szítottak volna, és az ellenzéki hangok elfojtását célzó boszorkányüldözés részének nevezték az ellenük indított eljárást.

Rovatok