Index Vakbarát Hírportál

A szovjet óvóhelyekre menekülnek Donyeckben

2014. július 25., péntek 08:31 | aznap frissítve

A  donyecki hatóságok helyreállítják a szovjet időkben épült óvóhelyeket, hogy a lakosokat megvédjék az ágyútűztől. A régi óvóhelyeket kitakarították, matracokat, takarókat és élelmiszert helyeztek el bennük. Egy-egy ilyen óvóhelyen 500 ember fér el.  

 Az ukrán hadsereg  péntekre virradóra  folytatta  Donyeck ágyúzását . A város déli és nyugati kerületeiben egész éjjel lövöldözések és robbanások zaja hallatszott - írta a Vesztyi.ru. 

Harc folyik a donyecki repülőtérért, ahol az ukrán hadsereg egyik alakulatát az oroszbarát erők körülzárták. Az ukrán fegyveres erők ágyútűz alá vonták Donyeck külterületeit, céljuk elfoglalni Peszki települést. Ez utóbbi elfoglalásával eljutnának a repülőtérhez. 

Luhanszk megyében, ahol az ukrán fegyveres erők kedden elfoglalták Szeverodonyeck várost, most a harc a szomszédos Liszicsanszkért folyik az oroszbarát felkelőkkel. A katonák a támadást Grad rakéta-sorozatvetőkből leadott lövésekkel vezetik be. A településen megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás. 

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet szerint az ukrán kormányerők rakétatámadásai már legkevesebb 16 civil lakost öltek meg. Július 12. és 21. között Donyeck város környékére legkevesebb négy olyan csapást mért az ukrán hadsereg, amelynek polgári áldozatai is voltak. A katonák Grad rakéta-sorozatvetőkkel - köznapi nevükön katyusákkal - támadtak, amelyek gyakran célt tévesztenek. 

A jogvédő szervezet hangsúlyozta, hogy az ilyen típusú fegyverek bevetése sűrűn lakott területeken ellentétes a nemzetközi humanitárius joggal, és háborús bűnnek minősíthető.  A csoport ugyanakkor hozzátette, tudomása van arról is, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ugyancsak bevetnek Grad rakéta-sorozatvetőket.  

Rovatok