Index Vakbarát Hírportál

Hadiadót vezetne be Kijev

2014. július 25., péntek 19:53

A fizetések másfél százalékát vonná el az ukrán kormány abból a célból, hogy ezzel biztosítson többletforrást a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen folytatott katonai műveletekhez. Az ötletet a pénzügyminiszter helyettese vetette fel. Volodimir Matvijcsuk szerint ezzel a büdzsé 2,9 milliárd hrivnához – csaknem 60 milliárd forinthoz – jutna.

Két hónap kényszerszabadság

Korábban a lemondását bejelentett kormányfő, Arszenyij Jacenyuk arról beszélt, hogy az állami hivatalok munkatársait két hónapra szabadságolni kéne, fizetésüket pedig csökkenteni kellene annak érdekében, hogy csökkentsenek a kormányt fojtogató pénzhiányon. (Jacenyuk lemondása és Hrojszman kinevezése után könnyen lehet, hogy néhány héten belül új parlamenti választásokat írnak ki.)

Korábban már progresszív adót vezettek be a polgárok passzív jövedelmeire, így a részvények eladásából származó bevételeikre, az osztalékokra, beruházásokból származó bevételekre.

A pénzügyminiszter pedig már újabb adóemeléseket javasolt. Olekszandr Spalak szerint a költségvetés kiadásait 10 milliárd hrivnával (200 milliárd forinttal) kellene csökkenteni, a bevételeket pedig ennek duplájával növelni. Spalak csütörtöki nyilatkozata alapján megszüntetnek minden kedvezményt megszüntetnek az általános forgalmiadóra és a nyereségadóra.

A győzelem még várat magára

Bár a maláj gép tragédiája óta – Kijev feltételezése szerint az utasszállítót a donyecki szeparatisták lőtték le – jelentős területeket hódított vissza a szakadároktól az ukrán hadsereg, egyelőre még távol állnak attól, hogy felszámolják az ellenállást. A korábbi tervek szerint a terrorelhárító művelet július elsején ért volna véget.

A hadsereg szerint a művelet jelenlegi költségvetését 4,5 ről 9 milliárd hrivnára kell emelni. Emellett az ukrán kormány egy helyreállítási alapot és létrehozna, amelyből a hadműveletei területeken okozott károkat hoznák helyre. Az alap hét milliárd hrivnából (140 milliárd forintból) jönne létre.

Rovatok