Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották, mégis felhúzzák a székely zászlót Kézdivásárhelyen

2014. július 25., péntek 13:52 | aznap frissítve

A Kovászna megyei prefektúra megtiltotta a székelyföldi Kézdivásárhely önkormányzatának, hogy megtartsa a szombatra tervezett székelyzászló-felvonást. Kézdivásárhely polgármesteri hivatala azonban a tiltása ellenére megtartja az eseményt, írja az MTI.

A Gábor Áron szobor mellől le kellett venni

A prefektúra pénteken közölte az önkormányzattal, hogy megtámadta a közigazgatási bíróságon a rendezvény engedélyét, és erre hivatkozva felszólította a polgármesteri hivatalt, ne tartsa meg az ünnepséget.

A Székelyhon nevű portál csütörtöki cikke szerint a székely zászlót Bokor Tibor polgármester az egykori Székely Katonanevelde épülete előtt fogja felhúzni szombat este 20 órakor. Mint a polgármester sajtótájékoztatóján elmondta, május 30-án, egy bírósági döntés hatására a korábban a Gábor Áron szobor mellé kihelyezett, két nagyméretű zászlót el kellett távolítani.

Bár úgy éreztem, hogy számunkra ez sértő, ezt a lépést meg kellett tennem. Aznap megígértem, hogy a közeljövőben újra felvonjuk a székely zászlókat, csak egy másik téren. Azt szerettem volna, ha úgy, mint tavaly március 15-én, a Székely Nemzeti Tanáccsal, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel közösen, ünnepélyes keretek közt kerülnének vissza a lobogók a zászlórudakra

– mondta Bokor, aki szerint azért vártak ennyi ideig, hogy a magyar politikussal egyeztessenek időpontot. Arról egyelőre nincsen hír, hogy Semjén Zsolt elmegy-e a zászlófelvonásra.

Amit mi akarunk, kérünk, követelünk

Mint ismert, a miniszterelnök-helyettes tavaly lóháton vonult be Kézdivásárhelyre. Ünnepi beszédében akkor azt mondta: azért jött Székelyföldre, hogy Magyarország köszöntését, megbecsülését és szeretetét tolmácsolja. A magyar parlamenten lobogó székely zászló alól indult a kézdivásárhelyi ünnepségre, és útján azt tapasztalta, mind a magyarországi falvak, városok, mind pedig a székelyföldi polgármesteri hivatalokon ott lobogtak a székely zászlók.

Nagyon fontos tudatosítanunk magunkban és megértessük román barátainkkal is, hogy  nem valamilyen soha nem látott extremitás, hanem az a legtermészetesebb jog az Európai Unióban. Mert a nemzeteknek, a nemzetiségeknek a jogai, azok emberi jogok a közösség szintjén. Amikor mi szabadságunkhoz, nemzeti önazonosságunkhoz ragaszkodunk, akkor emberi jogainkhoz ragaszkodunk

– mondta tavaly március 15-én Semjén Zsolt.

Frissítés: Kérdésünkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár közölte, hogy

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest Kézdivásárhely polgármestere és Kovászna megye tanácselnöke hívta meg az ünnepségre, és ő a meghívásnak örömmel eleget tesz. 

Rovatok