Index Vakbarát Hírportál

Se drog, se méreg, se késszúrás. Akkor mitől halt meg?

2014. július 25., péntek 09:45 | aznap frissítve

A halottkémek képtelenek megállapítani, hogy mi okozta  Ju Bjung Un,  a négy hónapja elsüllyedt dél-koreai komp milliárdos tulajdonosának halálát, mert a tetem a bomlás "nagyon előrehaladott állapotában van" - közölte a dél-koreai halottkémi hivatal.

A Szevol nevű komp április 16-án süllyedt el Dél-Korea délnyugati partjainál. 302 ember halt.   

A 73 éves hajótulajdonost a baleset után két hónapon át keresték a hatóságok. Dél-Korea történelmének legnagyobb hajtóvadászatát indították utána. Ju Bjung Un  fejére félmillió dolláros vérdíjat tűztek ki, de mindhiába.

  Június 11-én csaknem hatezer rendőr tartott razziát egy vallási közösségnél Szöultól délre. A milliárdos ugyanis tagja volt egy olyan egyháznak, amelyet bírálói szektának tartanak és tömeges öngyilkosságokkal hoznak kapcsolatba. A hatóságok azt gyanították, hogy Ju az egyik szektatag otthonában rejtőzködik. 

Másnap bukkantak rá egy felismerhetetlen holttestestre, amiről azt hitték, hogy  egy hajléktalané. N egyven napig tartott, míg egy DNS-vizsgálattal bebizonyosodott, hogy az eltűnt hajótulajdonos holttestéről van szó.

A boncolás és a laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint sem kábítószer, sem méreg nem volt Ju testében, és alkohol nyomára sem bukkantak a szakemberek. Ugyancsak semmi jele annak, hogy agyonverték, vagy agyonszúrták volna. A halottkémek közlése szerint a holttest mostani állapotában már képtelenség eldönteni, hogy a hajómágnást megfojtották-e.

A Szevol nevű komp április 16-án süllyedt el Dél-Korea délnyugati partjai közelében. A hajón 476-an utaztak, köztük 326 középiskolás. Tíz holttestet mindmáig nem találtak meg. Ez volt az ország történelmének legsúlyosabb hajóbalesete.  

 A tragédia után nem sokkal Ju ellen adócsalás, sikkasztás és gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás.  Az ügyészség szerint a hajókatasztrófa részben azért történt, mert a kompot üzemeltető Chonghaejin Marine társaság jogtalanul Ju családjának juttatta a nyereség túlnyomó részét és így nem jutott elég pénz a megfelelő biztonsági berendezésekre és képzett személyzet alkalmazására.

A hatóságok őrizetbe vették a vállalat vezérigazgatóját és négy középvezetőjét, amiért a hajó túl volt terhelve rakománnyal. Szöul kérésére Párizsban őrizetbe vették Ju egyik lányát, és a fiát is körözik.

Rovatok