Index Vakbarát Hírportál

Újabb holttesteket találtak a maláj gépnél

2014. július 25., péntek 18:50

A múlt héten lelőtt malajziai utasszállító egy nagyobb darabjára leltek A Torez melletti erőben. A roncsok alatt újabb az áldozatok újabb maradványaira bukkant a helyszínen kutató nemzetközi csoport két ausztrál diplomatája és egy orvosszakértő – közölte az ABC ausztrál televízió.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gép 298 áldozata közül 23 ausztrál állampolgár volt. A nemzetközi vizsgálatot az ukrán elnök, Petro Porosenko javaslata nyomán Hollandia vezeti, miután a gép legtöbb áldozata, 193 ember holland volt. 

Furcsa lelet

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője szerint a roncsok a „semmiből bukkantak elő”. Michael Bociurkiw furcsának találja, hogy a most megtalált darab egészen ép, és nincsenek felette törött ágak sem. A roncsdarabnak még az ablakai is épek voltak. 

„A közvetlen környezetben semmi sem utal arra, hogy egy repülőgép darabja zuhant ide”

– mondta Bocikuriw.

Madárkáról beszéltek a szeparatisták

Pénteken az oroszbarát szakadárok újabb lehallgatott beszélgetését hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Ez a felvétel Kijev szerint a maláj gép lelövése előtt két perccel készült, ezen „Zsoldos” és „Ördög” (Igor Bezler, aki állítólag az orosz elhárítás egyik alezredese) között.

„– Nyikolajevics! A madár elindult felétek.

– Vettem Zsoldos! Madár repül felénk?

– Igen, egyelőre egy.

– Felderítő, vagy nagy?

– Nem látszik a felhők miatt, nagyon magasan van.

– Értem, vettem.”

Ha a felvétel valódi és abban az időben készült, amikor az ukrán felderítés mondja, akkor ez egy újabb igazolása annak, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, de katonai gépnek nézték, és nem volt idejük meggyőződni arról, hogy valójában polgári gépet vettek célba.

Már kétszáz holttestet megkapott Hollandia

Újabb áldozatok földi maradványaival megérkezett péntek délután a hollandiai Eindhovenbe a holland és az ausztrál hadsereg két repülőgépe a kelet-ukrajnai Harkivből, írja az MTI.

Mark Rutte holland kormányfő a törvényhozás külügyi bizottságát arról tájékoztatta, hogy országa eddig 203 koporsót vett át. A NOS kereskedelmi tévécsatorna által élőben közvetített parlamenti meghallgatáson Rutte ugyanakkor megjegyezte: ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy 203 holttestet kaptak meg.

Pénteken Eindhovenben az újabb földi maradványok - 75 koporsó - megérkezésekor rövid gyászszertartást tartottak a kormány és több érintett ország képviselőinek jelenlétében. Szombaton Hollandiába szállítják az utolsó koporsókat is. A maradványokat Eindhovenből a közeli Hilversum katonai laktanyájába viszik, ahol megpróbálják azonosítani őket. Utóbbi feladat hetekig, sőt hónapokig is eltarthat.

Rovatok