Index Vakbarát Hírportál

Egymást is utálják a szeparatisták

2014. július 26., szombat 00:12

Egyre kevésbé találják a közös hangot az oroszpárti kelet-ukrajnai szakadárok és a Moszkvából küldött tisztek – derült ki abból a felvételből, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Ha a lehallgatott beszélgetés valódi, akkor egyértelműen igazolja, amit Moszkva következetesen tagad: a szeparatistákat a Kreml finanszírozza és közvetlen utsításokat is ad nekik.

Kibaszott ezredes

Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetésen a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) elnöke és

Orosz Bukkal lőttek

Az AP hírügynökség szerint egy magasrangú szakadár fegyveres elsimerte, hogy ők lőtték le tévedésből a maláj utasszállítót Donyeck felett. A Donyeck megyei Sznyizsne városban az AP-nek nyilatkozó civil szemtanúk is elmondták, hogy a lövés napján is volt a városban lévő szakadárok kezén Buk rakétarendszer – írta az MTI.

kormányfő helyettese arról beszélnek, mennyire nem tudnak mit kezdeni a Moszkvából küldött Igor Girkinnel (más néven Igor Sztrelkov), a DNR védelmi miniszterével, az orosz elhárítás állítólagos ezredesével.

„Ez egy kibaszott ezredes, ne ragozzuk...Az ő felfogása a háborúról egy másfél milliós városban,

hát, például amikor odarendeli a polgármestert és azt mondja, állítsuk le a tömegközlekedést és robbantsuk fel a város szélén álló kilencemeletes házakat,

hát, ez valahogy, vaze, nem fér az ember fejébe” – mondta Alekszej Purgin, káromkodások között arra is panaszkodva, hogy Sztrelkov még a szénszállítmányokat sem engedi ki, leállnak a kereskedelmi kapcsolatok, a város az éhezés felé rohan. „Lehet, hogy kurva jól harcol, de érted, kevesebben halnak meg az ellenség közül, mint a békés polgárok közül, akiket felszabadít.” mondja a kvázikormányfő-helyettes, mire Pusilin kvázielnök egyetértően hümmög.

Purgin szerint Sztrelkov ráadásul érdemben a katonai akciók előkészítésében sem bizonyított, „bankokkal foglalkozik és valami idiótákkal tárgyal”.

A Kreml küld pénzt

A felvétel egy része az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország (JeR) közgyűlésének helyettes vezetőjére is terhelő. Azon ugyanis Alekszej Csesznakov hallható, aki a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnökével Alekszandr Borodajjal tárgyal. 

„A katonai helyzet vacak...A DNR esélyei elég gyengécskék” – mondta Borodaj, aki szerint a DNR korábbi véldemi miniszterével, Alekszandr Hodakovszkijjal (korábban az ukrán biztonsági szolgálat donyecki különleges egységének vezetőjével) sem  gördülékeny az együttműködés, nem bíznak egymásban.

Borodaj azonban a moszkvai segítségben is kételkedik. „Megbeszélést tartottam itteni üzletemberekkel, öt százalékos adót vetettem ki. Gondolom, hamarosan hívnak majd az adminisztrációból (az orosz elnökéből), és mindenféle kérdéseket tesznek majd fel. De én majd azt felelem, fiúk, ezek a ti közgazdászaitok, akik közölték a teendőket, én meg teljesítem” – mondta Borodaj.

Lesz pénz, nyugi

Borodaj panaszkodik Csesznakovnak, hogy „elfogy a lóvé”, az a 150 (a szöveg alapján vélhetően millió rubel) legfeljebb két hétre elég. 

„De jó, ha tudod, hogy a katonai helyzetben nem lesz változás, akkor két hétig már nem tartunk ki”

– adott helyzetképet Borodaj, akit Csesznakov megnyugtat: megbeszélték, hogy lesz még 180, akkor lesz. A többit helyben kell megszerezni. Ha leáll az áramlás, akkor „megszervezzük ugyanazon a csatornán” – mondta az orosz politikus, aki utasítást adott arra, hogy Igor Girkin (másik nevén Sztrelkov, orosz állampolgár, állítólag az orosz elhárítás tisztje, a DNR kvázi védelmi minisztere) adjon interjút, amelyben elmondaná, hogy nagyra értékeli Vlagyimir Putyint. „Fontos lenne, hogy elmondja: katonatiszt vagyok, aki a a hadsereg főparancsnokát követi. Most ugyan nem tudom követni az utasításait, hiszen egy másik országban vagyok, de  a legnagyobb tisztelettel viseltetek iránta, a jelenkor legkiválóbb vezetőjének tartom, akinek köszönhetően Oroszország fel tudott állni, és akire mi nagy reménnyel nézünk fel”

Rovatok