Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett a gázai tűzszünet

2014. július 26., szombat 07:52 | kilenc éve frissítve

A Gázai övezetben - helyi idő szerint - 8 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe szombaton. Izrael ugyan nem fogadta el a nemzetközi javaslatot a teljes tűnszünetre ez eddig közel 900 palesztin áldozattal járó harcokban, de egy átmeneti fegyvernyugvásbe belementek. 

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a "humanitárius fegyvernyugvás" 20 óráig lesz érvényben. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy ha palesztin részről visszaélnek a tűzszünettel, és azt az izraeli katonák, illetve az izraeli lakosság elleni támadásra használják fel, nem hagyják azt válasz nélkül.

A tűzszünet kezdete előtt, péntek este két izraeli katona vesztette életét a harcokban, és ezzel harminchétre emelkedett a Gázai övezetben elesett izraeli katonák száma. Palesztin források szerint a gázai hadművelet kezdete óta az övezetben 846 palesztin halt meg.

Izrael meghosszabította volna a tűzszünetet, a Hamasz nem kért belőle

Izrael szombat este bejelentette, hogy 4 órával meghosszabbítja a tűzszünetet, de a Hamász ezt elutasította. Sőt, a Gázai övezetet irányító radikális mozgalom katonai szárnya 2 órával a 12 órás humanitárius tűszünet lejárta után újrakezdte az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy az országban mindenütt megszólaltak a szirénák, amint a palesztin rakétatámadások megkezdődtek. Az első hírek szerint hét rakétát lőttek ki Gázából Izrael felé, közülük kettőt Tel-Aviv körzetére.

A Hamász elutasította a vasárnap éjfélig meghosszabbított humanitárius tűzszünetet. Fauzi Barhúm, a palesztin radikális szervezet szóvivője szerint 

A humanitárius tűzszünet nem érvényes az izraeli harckocsik visszavonása nélkül a Gázai övezetből, ha az emberek nem tudnak visszatérni otthonaikba, és a holttesteket szállító rohamkocsik nem tudnak szabadon közlekedni az övezetben.

Rovatok