Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreától vesz rakétákat a Hamász

2014. július 28., hétfő 11:43

A Hamász katonái ismét Észak-Koreától vennének rakétákat és kommunikációs felszerelést – írja a Telegraph. Úgy tudják, az előleget már ki is fizették, és most azt remélik, Észak-Korea hamarosan elküldi a szállítmányt a libanoni összekötőnek. Elég nagy szükségük van a rakétákra, mert az elmúlt időben nagyon sokat kilőttek Izraelre. A mostani üzlet valószínűleg rakéták százairól szól, a Telegraph biztonsági forrásai szerint több százezer dollár értékben. 

2009-ben derült ki, hogy a Hamász és Észak-Korea fegyverrel üzletelnek. Úgy bukott le a két fél, hogy az egyik szállítmányt szállító tehergépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Thaiföldön. A repülőgép Iránba vitte volna a fegyvereket, onnan adták volna őket tovább a Hamásznak és a Hezbollahnak.

Izraleli biztonsági szakértők szerint a Hamászt észak-koreai katonai tanácsadók segítették akkor is, amikor úgy döntöttek, kiépítik Gáza alatt azt az alagútrendszert, melyen keresztül most a rakétáikat mozgatják. Így az izraeli hadsereg drónjai nem tudják követni a palesztín fegyverek helyzetét. Észak-Korea nagyon hasonló alagútrendszert használ a dél-koreai határ menti demilitarizált övezetben.

Rovatok