Index Vakbarát Hírportál

Bővítette az EU az oroszok elleni gazdasági szankciókat

2014. július 29., kedd 18:27 | aznap frissítve

Hétórás egyeztetés után kedd délután megállapodtak az EU nagykövetei az Oroszország elleni harmadik körös szankciókról, amik már gazdasági ágazatokat is érintenek - számolt be a Portfolio.hu. Az elfogadott lista csak minimális bővítést tartalmaz ahhoz képest, mint amiről már múlt pénteken megállapodtak. Azóta az EU és az Egyesült Államok vezetői telefonkonferencián is elkötelezettségüket hangsúlyozták az Oroszország elleni határozott fellépésre.

Putyin-közeli üzletemberek

Az Európai Unió kedden döntött arról is, hogy befagyasztja négy, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló üzletember vagyonát - közölte az AFP. A szóban forgó üzletemberek, intézmények vagy vállalatok a vádak szerint a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálásából és a kelet-ukrajnai bizonytalan helyzet fenntartásából húztak hasznot.

A korlátozások célja, hogy meghiúsítsanak bizonyos krími és szevasztopoli befektetéseket az építőipari, a közlekedési, a telekommunikációs és az energetikai szektorban. Egyelőre nem tudni, hogy mely személyeket, vállalatokat vagy intézményeket sújtanak korlátozásokkal, a kibővített uniós szankciós listát a tervek szerint szerdán hozzák nyilvánosságra az Európai Unió hivatalos közlönyében.

A szankciók

Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten határoztak arról, hogy elő kell készíteni olyan büntetőintézkedéseket, amikkel korlátozható Oroszország hozzáférése a tőkepiacokhoz, a védelmi szektor termékeihez, valamint a kettős felhasználású termékekhez, amiket katonai, rendészeti és polgári célokra is lehet használni, továbbá az érzékeny termékekhez, beleértve az energiaszektorban használatos technológiákat is - írja az MTI.

A múlt pénteken közzétett a szanckiólistához képest csak kis eltérések vannak az elfogadott verzióban. A Portfolio.hu cikke szerint a következő lépéseket hajtják végre:

Az USA is újra szankcionál

Barack Obama kedd este újabb, az orosz energetikai, hadiipari és pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését jelentette be kedden Washingtonban.

Az elnök a gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát azzal indokolta, hogy Oroszország továbbra sem működik együtt az ukrajnai válság rendezésében, sőt, tovább támogatja a szakadárokat, tüzérséggel löveti az ukrán kormányerők állásait és csapatokat vont össze a két ország határán.

Obama közölte, hogy leállítják egyes termékek oroszországi exportját, valamint felfüggesztik az Oroszországba irányuló amerikai kivitel hitelezését. Szavai szerint a büntetőintézkedések erős hatást gyakorolnak majd az orosz gazdaságra, mert azokat összehangolták az európai szankciókkal.

Rovatok