Index Vakbarát Hírportál

Eközben Orbán mintaországában elítélték a nők nevetését

2014. július 29., kedd 15:41

Bülent Arinç török miniszterelnök-helyettes az ország „morális hanyatlásáról” beszélt az Eid el-Fitr ünnepén, ami a ramadán végét jelzi, írja a török Hürryet Daily News.

A politikust szerdán annyira elkapta az erkölcsi hév, hogy kikelt a szemérmességet és becsületet nem ismerő férfiak és nők ellen, és leszögezte: mindenkinek ismernie kell, mi az, amit a Korán bűnösnek (haram) mond ki. Arinç szerint ilyen a nyilvános női nevetés is, ami a szemérem megsértése. A miniszterelnök-helyettes szerint a török társadalomnak újból fel kéne fedeznie a Koránt:

Hol vannak a lányaink, a szemérem szimbólumai, akik enyhén elpirulva lehajtják fejüket, és elfordítják szemeiket, amikor arcukba nézünk?

Arinç nem túl eredeti módon a tévézést nevezte meg főbűnösként, szerinte a sorozatok egyenesen „szexfüggőket” nevelnek a gyerekekből, de az internet, az újságok, sőt, a felsőoktatási intézmények is visszaélnek a fiatalos hevülettel. A politikus a túlzott fogyasztást, az autó- és mobilvásárlási lázat is ostorozta, és hangsúlyozta, milyen fontos lenne az energiával való takarékoskodás.

És ha már a mobiltelefonálásról beszélt, akkor még egyszer elővette a nőket, akik szerinte „szükségtelen” dolgokról, receptekről, ismerősökről és társasági eseményekről beszélgetnek, miközben ezeket a dolgokat személyesen is kitárgyalhatják.

Ahogy arra bizonyára sokan emlékeznek, Orbán Viktor szombati tusványosi beszédében az elmúlt időkben aggasztó vonásokat öltött török államot is példaértékűnek nevezte. Szó szerint ezt mondta:

ma a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország. És azt hiszem, hogy a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást

Rovatok