Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea idén is várja a külföldi gyerekeket

2014. július 29., kedd 12:38

Kim Dzsongun kedden újra megnyitotta Észak-Koreában a Szondovon Nemzetközi Gyerektábort. Az MTI híre szerint Oroszországból, Kínából, Írországból és Tanzániából nyaralhat itt több mint háromszáz kisiskolás, de elméletben akár Magyarországról is lehet jelentkezni, mert a szervezők bárhonnan szívesen látják a gyerekeket, „akár az Egyesült Államokból is”.

Nem teljesen világos, hogyan lehet jelentkezni. Egy Észak-Koreára szakosodott amerikai lap szerint az elmúlt harminc évben csak a baráti országokból vártak Észak-Koreába táborozókat, ahol a hatóságok döntötték el, kit jutalmaznak az úttal. Egy orosz lány például 2007-ben úgy jutott be az észak-koreai gyerektáborba, hogy a szülei egy fegyvergyárban dolgoztak. Ez nyilván nem működne a nyugati országokban.

Ismer valakit, aki járt itt gyerekként?

Ebből az következne, hogy a szocializmus alatt Magyarországról is ki lehetett jutni az észak-koreai gyerektáborba. Ha ismer valakit, aki járt a gyerektáborban, mindenképp írjon a tema [kukac] index [pont] hu címre.

Ha valakit kiválasztanak, elég olcsó a részvétel: kb. 62 ezer forintba kerül a nyolcnapos táborozás. Azért csak ennyibe, mert az észak-koreai kormány erősen szponzorálja a programot. 

A nyolc nap alatt lesz

Sőt, Phenjanba is elviszik a gyerekeket.

A Szondovon nemzetközi gyerektábor már harminc éve működik. Eredetileg csak a szocialista országokból várták ide az úttörőket, de az észak-koreai illetékesek most azt mondják, bármilyen országból szívesen várják a gyerekeket.

Rovatok