Index Vakbarát Hírportál

Műholdfelvételen látszik a gázai pusztítás

2014. július 29., kedd 13:42

Már több mint ezren meghaltak az izraeli rakétacsapásokban, amiket a légierő a Gázai övezetben folytat már 21 napja. A műholdfelvételeken is látszik a rakéták pusztítása. A Beit Hanun nevű városban 214, az északkeleti területen több mint 700, az övezet középső részén pedig 41 épület pusztult el. Ezekben az adatokban meg sem jelennek azok az épületek, amik állva maradtak a bombázás után, de megsérültek.

Az ENSZ egyik programja folyamatosan dokumentálja a háborús konfliktusok pusztításait. Ők készítették a műholdfelvételeket, és ők válogatták ki azokat a részleteket is a térképről, amiken a legjobban látható a légicsapások által okozott pusztítás.

Ez a térképrészlet Beit Hanunban készült. Július 6. és 25. között majdnem a lakóházak fele megsemmisült.

Ezen a térképen pedig az északkeleti területen történt pusztítás látható. Ahol július 6-án még házak voltak, ott július 25-ére csak romokkal borított földdarab maradt. 

Izrael szerint a Hamász veszélyezteti a lakosságot, mert a Gázai övezet területéről lövik ki a rakétákat Izraelre. Azt mondják, azért ilyen komolyak a civil károk, mert a Hamász iskolákban és otthonokban rejti el a rakétákat. Szerintük a bombázások előtt figyelmeztetik a lakosságot.

A palesztinok viszont azt mondják, annyira sűrűn lakott a blokád alá vont terület, hogy a civileknek egyáltalán nincs is hová menekülniük.

Rovatok