Index Vakbarát Hírportál

Pogrom lett egy facebookos képből Pakisztánban

2014. július 29., kedd 18:15

Egy nő és két unokája, egy 7 éves és egy 8 hónapos kislány meghalt, egy asszony elvetélt és legalább nyolcan megsebesültek vasárnap éjjel a pakisztáni Gudzsranvála városában, amikor ezerfős, feldühödött muszlim tömeg támadt az ahmádi közösségre, gyújtogattak, ablakokat törtek be, írja a New York Times.

A zavargás azután tört ki, hogy az ahmádi vallási kisebbség egyik tagja, egy 18 éves fiú állítólag egy olyan képet töltött föl a Facebookra, amin a Kába kő látható, a tetején egy szinte meztelen fehér nővel. Az ahmádi reformált vallás, amely ugyan iszlám alapokon nyugszik, de a pakisztáni törvények alapján nem nevezhetik magukat muszlimnak, és gyakoriak ellenük a támadások.

Az ahmádi vezetők szerint a fiú Facebook-jelszavát ellopva töltötték fel a képet, provokációból, és azzal vádolják a rendőrséget, hogy nem léptek közbe akkor sem, amikor a támadók fosztogatni kezdtek, nem engedték a helyszínre a tűzoltókat, illetve kövekkel dobálták a mentőautókat. A rendőrség közlése szerint négyszáz ember ellen folyik eljárás.

Rovatok