Index Vakbarát Hírportál

Tombol az ebola: bezárnak az iskolák, karantén, kényszerszabadság Libériában

2014. július 30., szerda 21:24

Libériában elrendelték az iskolák bezárását és számos közösség karantén alá helyezését, hogy megfékezzék az ebolavírus terjedését. A libériai kormány közlése szerint a szerdán közzétett rendelkezéseket - amelyek keretein belül 30 napos szabadságra küldik a közigazgatásban dolgozók egy részét is - a biztonsági erők fogják betartatni.

Reméljük, hogy megértéssel fogadják ezt, és nem lesz szükség erő alkalmazására

– mondta Lewis Brown tájékoztatási miniszter. Brown szerint az országnak nagy szüksége van minden nemzetközi segítségre. Szintén szerdán a libériai hatóságok arról számoltak be, hogy a fővárosban, Moroviában az ebolás betegek számára felállított elkülönített kórházi egység túlzsúfolttá vált.

Nagyjából húsz ebolagyanús embernek már nem jutott hely a kórtermekben, ezért őket otthonukban próbálják ápolni. A helyzetet nehezíti, hogy helyi lakosok tüntetéssel próbálták megakadályozni az elmúlt napokban, hogy egy újabb kórházi szárnyat adjanak át az ebolás betegeknek a fővárosban.

A hatóságok szerint szerdára a tüntetések véget értek, így 24-36 órán belül már tudják majd fogadni a betegeket az új fertőző osztályon. Addig viszont sok, a vérzéses láz tüneteit mutató ember nem jut kórházi kezeléshez.

A februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 672 embert ölt meg Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO összesen 1201 ebolás, illetve az ebolavírus tüneteit mutató esetről tud. A libériai kormány hétfőn már elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását és szigorú intézkedéseket tett a járvány feltartóztatása érdekében.

Az ebolavírus a fertőzöttek akár 90 százalékával is végezhet, noha a mostani járvány halálozási rátája hozzávetőleg 60 százalékos. A vírus erősen fertőző – különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban –, tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

Szerdán az amerikai Békehadtest bejelentette, hogy ideiglenesen kivonja 340 önkéntesét az ebola sújtotta Libéria, Sierra Leone és Guinea területéről.  Az amerikai kormány által finanszírozott Békehadtest (Peace Corps), amely 2011-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, több mint 210 ezer önkéntest küldött csaknem 140 országba, elsősorban a fejlődő világba, hogy ott a közoktatástól a környezetvédelemig számtalan program megvalósításában segédkezzen.

Az amerikai kormány egy szóvivője közölte: az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy azt tanácsolja állampolgárainak, ha nem nagyon fontos, ne utazzanak az ebola által leginkább sújtotta három országba.

Rovatok