Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun úgy játszik a rakétákkal, mint más a petárdával

2014. július 30., szerda 16:29

Észak-Korea négy rakétát lőtt ki keleti irányban szerdán, közölték dél-koreai források. A szöuli védelmi minisztériumban elmondták, két rakétát reggel, két másikat pedig délután indították a Phenjantól északkeletre fekvő Mjohjang-hegységről, írta az MTI.

Az első két rakéta egy hiba következtében nem jutott messzire és még Észak-Korea szárazföldi részén landolt. A tájékoztatás szerint a délután kilőtt rakéták közül az egyik 210 kilométer repülés után elérte a tengert, a másik pedig a kilövés helyszínétől 130 kilométerre csapódott be a szárazföldön.

Észak-Korea rendszeresen végez rakétakísérleteket, de az idén sokkal többet a megszokottnál, tizenhat kísérlet alkalmával összesen több mint száz rakétát lőttek ki 2014-ben. Az elemzők szerint Kim Dzsong Il jellemzően csak akkor adott parancsot kísérleti robbantásokra, és lövöldözött rakétákkal, ha fenyegetni akart, vagy nyomást gyakorolni néhány tárgyaláson.

Fia, Kim Dzsonun nem ilyen végiggondolt, akkor lő, amikor éppen kedve tartja. Samuel Locklear tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság parancsnoka szerint a világ lassan teljesen érzéketlenné is válik a gyakori koreai rakétakísérletekre.

Rovatok