Index Vakbarát Hírportál

Meghibásodott zsilipkapu miatt állt le a hajóforgalom Bősnél

2014. július 30., szerda 19:52

Kedd este leállt a hajóforgalom a bősi vízerőműnél, mivel a jobb oldali zsilipkamra felső kapuja meghibásodott, írja az Új Szó OnlineMivel a másik (helyettesítő) kapu teljes körű felújítása is épp most zajlik, a vízerőmű jelenleg teljesen átjárhatatlan a hajók számára.

A kamrákat folyamatosan ellenőrizzük, és kedden megállapítottuk, hogy a jobb oldali kamra felső kapuja nem működik megfelelően, ezért a hajók, illetve az emberek biztonsága érdekében szüneteltetjük a hajóforgalmat. Ha nem állítjuk le a hajózást, nagyobb kár is keletkezhetett volna, arról nem is beszélve, hogy emberéletre veszélyes helyzet is kialakulhatott volna

– mondta Ladislav Lazár, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója.

A javításhoz előbb kiszárítják a kamrát, majd ezután következik a sérült részek cseréje. A költségeket csak a munkálatok elvégzése után tudják pontosan megmondani, de Lázár szerint az összeg nem haladja majd meg az 500 ezer eurót. A javítást pár nap alatt elvégzi a vállalat, így a hajóforgalom várhatóan szombaton indulhat majd újra.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szerint a vízerőmű lezárását időben jelezték a hajósoknak, a legtöbbjük Pozsonyban, Budapesten és Bécsben várja a kamra megnyitását. Bősnél csupán 4-5 hajó vesztegel.

Rovatok