Index Vakbarát Hírportál

A New York Times büntetést kér Magyarországra

2014. augusztus 1., péntek 19:08

Szokatlanul kemény stílusban és konkrét követelésekkel állt elő a New York Times azután, hogy Orbán Viktor elmondta a liberális állammal való szakítást felvető beszédét.

Az amerikai lap szerint ideje lenne, hogy az az EU-ra 2010 óta fittyet hányó Fidesz-kormány akcióival szemben fellépjen az EU,

például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével illetve a Kohéziós Alapban Magyarország számára 2014-2020 között biztosított 21 milliárd eurós fejlesztési keret időleges megvonásával.

Putyin rajongója

A New York Times a jogállam leépítéséről, a sajtószabadság és a civil társadalom elleni fellépésekről szól, kiemelve a „kormány irányvonalát nem követő” RTL Klubot kiemelten sújtó reklámadót.

A lap által Putyin nagy rajongójának nevezett Orbán antidemokratikus intézkedései között a cikk megemlíti az alkotmánybíróság megkerülését – miután a testület egyes intézkedéseket alkotmányellenesnek talált, de a kormány azokat végül az alkotmányba téve érvényesítette – a hajléktalanok elleni intézkedéseket, a kémként kezelt civil szervezetek elleni fellépést és az egyházak hivatalos státuszáról rendelkező törvényt, amely többszáz gyülekezetet megfoszt ettől a minősítéstől. (Igaz, ezt az amerikai sajtó általában a felekezetek híveinek üldöztetéseként interpretálja, noha a státusz a költségvetési pénzekhez való hozzájutás lehetőségét szabályozza.)

Az EU hitelessége a tét

„A bizottság saját hitelességét teszi kockára, ha nem léptet életbe szankciókat az EU értékeit rendszerszerűen támadó Magyarországgal szemben” – vélte a lap.

Rovatok