Index Vakbarát Hírportál

Izrael fokozatosan kivonul Gázából

2014. augusztus 2., szombat 17:16

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet szombaton úgy döntött, hogy egyoldalúan befejezi a gázai Erős Szikla hadműveletet, de nem tárgyal a Hamásszal. Izrael nem küldi el szombat este tárgyaló delegációját Kairóba a korábban tervezett tűzszüneti tárgyalásokra, de a katonai rádió kormányhoz közeli forrásai szerint ez nem zárja ki, hogy később részt vegyenek az egyiptomi megbeszéléseken.

Egy izraeli tévécsatorna szerint a hadsereg már felszámolta a Hamász radikális palesztin szervezet gázai alagútjainak döntő többségét, és egy-két napon belül teljesíti a szárazföldi akció megindításakor kitűzött célokat.

Talán a katonarablás miatt nem tárgyalnak

Egy izraeli televízió szakértői szerint egy izraeli katona pénteki elrablása nem változtatta meg az eredetileg eltervezett katonai lépéseket, nem vezetett az Erős Szikla hadművelet szárazföldi részének kiterjesztéséhez az övezetben, viszont megváltoztatta a hadművelet befejezésének módját, a Hamásszal eredetileg közvetítők útján tervbe vett tárgyalásokat.

Az izraeli hadsereg két gázai lakóterületről már ki is vonult, az ott élők ezért visszatérhetnek otthonaikba.

Szombaton az esti órákig a tízes tévécsatorna szerint a Hamász fegyveresei hetven rakétát lőttek Gázából különböző izraeli települések felé, az izraeli hadsereg pedig péntek reggel, a tűzszünet összeomlása óta több mint kétszáz gázai célpontot támadott, köztük egy állítólagos fegyverközpontot az Iszlám Egyetem területén, továbbá több Hamász-parancsnokságot, írja az MTI.

Az USA 225 millió dollárt ad Izraelnek

Az Egyesült Államok kongresszusa 225 millió dollár (52,5 milliárd forint) azonnali támogatást ad Izraelnek a Vaskupola rakétaelhárító rendszer működtetésére, írja a Haaretz. A képviselőház 395-8 arányban fogadta el a javaslatot, ami Obama elnök elé került aláírásra.

Korábban a háború halálos áldozatainak magas száma miatt még a Fehér Ház is bírálta Izraelt, miután a hadsereg szétlőtt egy gázai ENSZ-iskolát.

Rovatok