Index Vakbarát Hírportál

Fölösleges volt az ebolapánik a Gatwicken

2014. augusztus 4., hétfő 17:07

Nem volt ebolás az a hetvenéves nő, aki szombaton hányni és izzadni kezdett a gatwicki repülőtéren. Kedd reggel egy orvosi mentőgép viszi majd haza a második, Afrikában ebolával diagnosztizált amerikai állampolgárt.

Megérkeztek annak a 70 éves nőnek a teszteredményei, aki szombaton leszállás után rosszul lett a gatwicki repülőtéren, és aki később meghalt a kórházban – írja az Independent. Nem volt megfertőzve az ebolavírussal.

Szombaton a Londontól ötven kilométerre fekvő gatwicki repülőtéren eléggé megijedtek, mert egy 128 embert szállító, Gambiából érkező gép egyik utasa rosszul lett. A tünetei alapján ebolás is lehetett volna: erősen izzadt és hánynia is kellett. A gép ráadásul eredetileg Sierra Leone-ból indult, ami egyike annak a három országnak, ahová az amerikai járványügyi hatóság nem javasolja az utazást az ebolajárvány miatt.

A többi utast a tesztek idejére sem helyezték karanténba. Az angol egészségügyi hatóság szerint a gépen utazók nem voltak veszélyben, mivel a nő a levegőben még tünetmentes volt. Viszont a repülőtér és a gép személyzetének több tagját is elkülönítettek. A repülőgépet nem tartották a földön, a szombati menet teljesítése után visszarepült Afrikába.

A gatwicki repülőtérről Budapestre is indulnak repülőgépek, a Norwegian és két spanyol légitársaság közlekedtet járatokat. A WHO összesítése szerint február óta Guinea, Libéria és Sierra Leone lakói közül 1663-an fertőződtek meg, és 887-en meghaltak az ebolajárványban. 

Közben a SkyNews szerint eldőlt, hogy kedd reggel egy orvosi mentőgép hazaviszi a második olyan amerikai állampolgárt is, akit Afrikában ebolával diagnosztizáltak. Nancy Writebolt ugyanabban az atlantai kórházban kezelik majd, ahol az első fertőzöttet, Dr. Kent Brantly-t is. Writebol és Dr Brantly ugyanott kapták el a vírust. Mindketten a libériai főváros közelében, egy segélyszervezetnél kezeltek ebolás pácienseket.

Rovatok